Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, afirmă că PPMT nu are forţa necesară de a organiza un miting de amploare, dar acest partid a decis să iniţieze singur, "ca o fată mare", proteste faţă de regionalizare, după ce UDMR, PCM şi CNS s-au înţeles că în septembrie vor organiza împreună un protest.
Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat, sâmbătă, conform
Mediafax, în legătură cu mitingurile organizate de PPMT împotriva proiectului de regionalizare, că, "din păcate", iniţiatorii nu s-au gândit că o astfel de manifestare ar fi bine să fie făcută împreună, de toate organizaţiile maghiare, dar nu la mijlocul verii, când mobilizarea se face mai greu.
"Sunt adeptul autonomiei, avem o concepţie foarte clară faţă de Guvernul României care vrea să înglobeze judeţele secuieşti, dar, totuşi, această cea mai mică formaţiune politică maghiară din Ardeal a organizat singură această mişcare. Şi asta după ce UDMR, PCM şi CNS ne-am aşezat la masă şi am convenit să organizăm un miting la începutul lunii septembrie", a spus Tamas.
Întrebat dacă nu există riscul ca până în toamnă, când UDMR vrea să organizeze un miting amplu, să fie finalizat deja proiectul de regionalizare, liderul UDMR Covasna a răspuns că în România "zarurile niciodată nu sunt aruncate".
"Zarurile, în această ţară, nu sunt niciodată aruncate, cei care cunosc politica din România ştiu foarte bine că totul este în schimbare, totul se mişcă, numai că trebuie să fii atent şi să ai o forţă destul de mare. Din păcate, formaţiunea care organizează azi (sâmbătă - n.r.) mitinguri nu are forţă în ţinutul Secuiesc, nici forţă de mobilizare, nici cea politică", a afirmat Tamas.
El a menţionat în acest context că, în momentul de faţă, în secuime sunt 129 de primari şi consilii locale cu majoriate UDMR, iar PPMT are doar doi primari şi nu deţine majoritate în niciun consiliu local.
"Vă daţi seama de această inegalitate de forţe. Şi aici nu vorbesc doar din punct de vedere politic, ci şi al puterii de organizare, de a mişca populaţia", a spus el.
Tamas a explicat că, atunci când a existat o înţelegere între organizaţiile maghiare, au fost şi rezultate.
"Când a fost o organizare colectivă, o solidaritate, au fost şi rezultate, iar acum, când UDMR, PCM şi CNS am decis un lucru, după aceea, ca o fată mare, PPMT s-a dus singur să organizeze un miting. Din păcate, nu văd un rost şi un rezultat, deşi scopul manifestării este de susţinut", a conchis liderul UDMR Covasna.
Astfel de manifestări ar urma să aibă loc, sâmbătă seară, în judeţele Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Mureş, Timiş.
La începutul lunii iulie, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, anunţa că, în 20 iulie, vrea să organizeze proteste în peste o sută de localităţi din Transilvania faţă de proiectul de regionalizare şi pentru obţinerea autonomiei în zona locuită majoritar de maghiari.
Preşedintele PPMT, Toro T.Tibor, declara, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că în 20 iulie, la ora 20.00, va organiza o serie de manifestări care se doresc a fi "o presiune" asupra Guvernului şi coaliţiei majoritare care "au planuri măreţe" de reorganizare administrativ-teritorială a României.
Toro afirma că în planurile actuale de regionalizare nu figurează o soluţie care să convină şi comunităţii maghiare şi "atenţiona" Guvernul că "nu acceptă" soluţii care nu sunt agreate şi discutate în cadrul comunităţii maghiare, în special în zonele şi regiunile din Transilvania unde maghiarii trăiesc într-un număr semnificativ.
"În mod concret, există două regiuni care, după părerea noastră, ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de sine stătătoare şi cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînţeles, ţinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a ţării, numită de noi Partium, unde credem că ar fi corespunzător şi benefic, pentru pacea interetnică şi pentru normalizarea relaţiilor româno-maghiare, o regiune bilingvă cu statut special", preciza Toro T.Tibor.
De asemenea, Toro T. Tibor anunţa că partidul va începe, tot în 20 iulie, o campanie de strângere de semnături pentru a convinge Guvernul să modifice proiectul de lege a regionalizării, astfel încât ţinutul Secuiesc să devină o regiune administrativă cu statut special.
Ulterior, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, declara, la Târgu Mureş, că organizaţia sprijină mitingurile împotriva proiectului de regionalizate anunţate de PPMT şi se oferea să medieze între formaţiunile maghiare pentru ca ele să protesteze împreună.