Antena 3 CNN Politică George Tuță o acuză pe Clotilde Armand de „incompetență”: „CET Grivița a fost sabotată permanent”

George Tuță o acuză pe Clotilde Armand de „incompetență”: „CET Grivița a fost sabotată permanent”

BeFunky-collage (23)
George Tuță, noul primar al Sectorului 1 din Capitală, a acuzat-o sâmbătă pe Clotilde Armand de „incompetență și dezinteres” | Sursă colaj foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    20 Iul 2024   •   11:05

George Tuță, noul primar al Sectorului 1 din Capitală, a acuzat-o sâmbătă pe Clotilde Armand de „incompetență și dezinteres”, după ce a spus că află „din ce în ce mai multe detalii inexplicabile” din timpul mandatului ei la Primăria Sectorului 1. „CET Grivița a fost sabotată permanent în drumul său spre a deveni producător major de energie”, a precizat Tuță.

„Aflu din ce în ce mai multe detalii inexplicabile despre incompetența și dezinteresul doamnei Armand față de comunitatea Sectorului 1. De data aceasta, pe un subiect de mare actualitate în plin cod roșu de caniculă.

Este vorba de compania de termoficare CET Grivița, compania Sectorului 1.

CET Grivița produce abur, care relativ ușor este convertit în energie electrică, tehnic numită cogenerare: și căldură și energie.

Dar din motive pe care încă nu mi le explic în totalitate, CET Grivița a fost sabotată permanent în drumul său spre a deveni producător major de energie. Ani la rând, subfinanțarea a fost la ordinea zilei, iar bugetele de venituri și cheltuieli au rămas neaprobate, blocând dezvoltarea unui jucător important din energie.

Din cauza unor „băieți deștepți” și a lipsei de investiții, CET Grivița a reușit să producă preponderent... amenzi. Este vorba despre penalități de peste 18 milioane de lei din partea Fondului de Mediu, pentru nerespectarea legislației privind certificatele verzi. Memoriile repetate înaintate de conducerea societății către Primăria Sectorului 1 au rămas simple hârtii fără valoare, deși acestea semnalau atât marile probleme care trebuiau rezolvate, cât și oportunitățile care puteau aduce energie și bani pentru comunitate.

CET Grivița a fost doar ținută în viață pe aparate, în pragul colapsului, timp în care putea deveni profitabilă în condiții sustenabile.

Din octombrie, am un plan care include fonduri europene prin care CET Grivița să fie revitalizată și să poată reechilibra balanța energetică a Sectorului 1”, a transmis George Tuță, primarul Sectorului 1, într-o postare făcută pe Instagram.

View this post on Instagram

A post shared by George Cristian Tuță (@georgecristiantuta)

Peste 15.000 de apartamente din Sectorul 1 au rămas fără apă caldă în luna iulie 2023, asta după ce CET Griviţa a pus lacătul pe porţi. Compania administrată de Primăria Sectorului 1 a intrat în incapacitate de plată.

De mai bine de trei ani, directorul CET Griviţa a tras numeroase semnale de alarmă, însă problema nu a fost luată în calcul de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, şi nici de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Claudiu Creţu, directorul Termoenergetica, atrăgea atenţia la momentul respectiv că oprirea CET Griviţa ar putea afecta mulţi bucureşteni care locuiesc în zona de nord.

"Situaţia se va agrava în octombrie când pornim încălzirea. Nu putem trece iarna fără CET Griviţa", a declarat Claudiu Creţu pe data de 4 iulie 2023.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close