Antena 3 CNN Politică Tudorel Toader, despre momentele cheie care au afectat profund echilibrul din Constituţie: "Republica parlamentară nu este o opțiune de urmat"

Tudorel Toader, despre momentele cheie care au afectat profund echilibrul din Constituţie: "Republica parlamentară nu este o opțiune de urmat"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 18:34 08 Noi 2021 Modificat la 18:39 08 Noi 2021
1
Sursa foto: Hepta

Necesitatea dezbaterilor privind modificarea Constituției este justificată de faptul că "limitele acelei Constituții de acum 30 de ani s-ar putea să nu mai corespundă necesitaților şi realităților din România din acest moment”, a explicat luni prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

Întrebat ce ar însemna ca România să devină o republică parlamentară, Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională şi fost ministru al Justiției a precizat:

„În spaţiul public se vorbeşte de șeful statului, care este o noțiune greșită, pentru că în Constituție nu avem șef, avem preşedinte. Avem o republică semi-prezidențială astăzi şi, dacă se dorește o republică parlamentară, personal, nu cred că este o opțiune de urmat.

Într-o republică parlamentară clasică, preşedintele este ales de către Parlament. Preşedintele poate fi suspendat, poate fi revocat oricând de către Parlament. Preşedintele devine captiv Parlamentului şi evident cu puteri restrânse, limitate. Şi atunci Constituția trebuie modificată. În opinia mea, Constituția trebuie modificată pentru restabilirea echilibrului dintre puterile statului.

„S-a creat un dezechilibru care, în prezent, îi este favorabil actualului preşedinte"

Curtea Constituțională a dat multe decizii interteprative prin care au fost sporite prerogativele președintelui Băsescu. S-a creat un dezechilibru care, în prezent, îi este favorabil actualului preşedinte.

Pot să vă dau doar trei exemple. Să nu uităm că firesc şi normal, candidatul de prim-ministru să fie desemnat din formațiunea politică care a câștigat alegerile. În al doilea rând, reprezentarea României la Curtea Europeană.

„Preşedintele trebuie să rămână în arhitectura statului cu puteri, dar să nu depășească echilibrul"

În baza unei decizii al Curţii Constituționale, România este reprezentată de preşedinte, acolo se duc, de regulă, prim-miniștri. În Uniune nu mai este afară, suntem înăuntrul unei familii mari europene. După aceea i s-a dat preşedintelui posibilitatea să umble la mapa profesională a unui candidat la o funcţie de ministru.

Preşedintele poate să verifice aspectele de legalitate, dar nu de oportunitate. De aceea, eu spuneam că, în opinia mea, preşedintele trebuie să rămână în arhitectura statului cu puteri, dar să nu depășească echilibrul", a explicat Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională şi fost ministru al Justiției, la Antena 3.

×
x close