Potrivit lui Ciuhodaru, acest program ar putea începe să fie aplicat chiar cu ocazia alegerilor din 6 decembrie pentru Parlament.
"Avem o bombă atomică împotriva Covid-19: testarea cu teste rapide (rezultat în 15-30 de minute) reduce cu peste jumătate (58%) rata infectărilor (..) E dovada clară că lucrurile se pot face diferit, fără a închide economia şi a lăsa milioane de oameni fără locuri de muncă", a scris acesta pe Facebook.
Europarlamentarul menţionează că există sprijin la nivel european, concretizat în 15 - 22 de milioane de teste pentru depistarea rapidă a cazurilor de coronavirus și scăderea răspândirii virusului.
Ciuhodaru dă exemplul altor state care au apelat la testarea pe scară largă sau se pregătesc să o aplice: Slovacia, China, Luxemburg, Monaco.
"Testarea rapidă este un instrument extrem de eficient dacă sunt îndeplinite 3 condiții esențiale: să fie extinsă, pentru a descoperi tocmai acei purtători asimptomatici (ce reprezintă proporția covârșitoare, 80% din cei pozitivi) pe care azi nu-i testează nimeni și care transmit boala mai departe; să fie gratuită, pentru că există și finanțare europeană - 100 milioane de euro au fost alocați deja la nivel UE pentru achiziționarea a peste 20 milioane de teste; să fie repetată - în săptămâni succesive, pentru că tocmai prin această repetare (ca și la PCR, de altfel) se reduce probabilitatea unor teste fals negative", argumentează europarlamentarul.
El arată şi rezultatele celor care au implementat testarea extinsă:
- 1. Modelul Slovaciei și-a dovedit eficiența: campania de testare a întregii populaţii din Slovacia a redus cu peste jumătate rata infectărilor. Au fost testate toate persoanele cu vârsta de peste 10 ani. Proporția persoanelor pozitive a scăzut cu aproximativ 60%. Acum oamenii trebuie să aibă la ei certificate din care să rezulte că au făcut testul şi acesta a ieşit negativ. Cei cu rezultate pozitive au intrat în izolare (voluntară). E dovada clară că lucrurile se pot face diferit, fără a închide economia şi a lăsa milioane de oameni fără locuri de muncă.
- 2. Toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: testare + izolare
- 3. Sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste (schimbarea definiției de caz)
"Pe 6 decembrie vor fi organizate 18802 secții de votare. 8.420.741 de români au votat la locale. Oare cum ar fi fost situația azi dacă ar fi fost testați? Vrem testare la parlamentare. Vă rog să mă susțineți în acest demers", a concluzionat Tudor Ciuhodaru.