Antena 3 CNN Politică Tudor Chiuariu, cercetat pentru trafic de influenţă în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

Tudor Chiuariu, cercetat pentru trafic de influenţă în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

1 minut de citit Publicat la 16:12 10 Ian 2015 Modificat la 16:12 10 Ian 2015
chiuariu.jpg
Foto: Agerpres
Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, este cercetat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care mai sunt acuzaţi şi Viorel Hrebenciuc şi fiul său, Andrei Hrebenciuc. 
 
Tudor Chiuariu este acuzat de trafic de influenţă. Acesta ar fi cerut 2 milioane de euro de la Paltin Sturdza şi Viorel Hrebenciuc pentru a interveni pe lângă prefectul de Bacău. 
 
Corespondentul Antena 3, Ana Maria Roman, a explicat: "Tudor Chiuariu a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile. Ancheta poate merge înainte şi fără avizul Parlamentului. Tudor Chiuariu s-a prezentat astăzi, la ora 11:00, la DNA. Iniţial a fost programat pentru ziua de luni, dar, probabil, în urma unei discuţii cu procurorul, a fost chemat sâmbătă, cel mai probabil pentru a evita presa. Există suspiciuni de trafic de influenţă. Acesta ar fi cerut 2 milioane de euro de la Paltin Sturdza şi Viorel Hrebenciuc, pentru a interveni pe lângă prefectul de Bacău."
 
Tudor Chiuariu a fost ministru al Justiţiei din aprilie până în decembrie 2007.
 
În dosarul retrocedării ilegale de păduri sunt arestaţi fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza şi judecătorul Lorand Andras Ordog. 
 
În detenţie a fost, până în seara zilei de 22 decembrie 2014, şi fiul lui Hrebenciuc, Andrei, însă, după judecarea contestaţiei sale faţă de prelungirea măsurii preventive, instanţa supremă a decis ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu.
Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. 
 
Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. 
 
Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

×
x close