Democrat-liberalii şi udemeriştii au trasat luni liniile generale care vor duce la crearea unor noi majorităţi politice la nivelul unor Consilii Judeţene din Ardeal. Filialele celor două partide vor trebui ca, până la data de 20 ianuarie anul curent, să încheie protocole locale de colaborare, scenariu care presupune totodată ca UDMR să rupă alianţele cu PNL şi PSD la nivelul unor judeţe, cum este cazul Bihorului. În schimb, UDMR va fi răsplătită cu şase funcţii de secretari de stat la Externe , Agricultură, Economie, Comunicaţii, Dezvoltare Regională şi Turism, plus un val de posturi la nivelul direcţiilor deconcentrate. Ultima problemă risca de altfel să se transforme într-un măr de discordie între partnerii de guvernare. Udemeriştii au condiţionat formarea noilor majorităţi la nivelul CJ de reinstalarea propriilor oameni în fruntea direcţiilor deconcentrate, posturi din care au fost eliminaţi în timpul guvernării PDL-PSD, susţin surse din cadrul acestei formaţiuni.
Boc, între "nicovala" guvernării stabile şi "ciocanul" viitorului Congres al PDLÎn paralel, conducerea centrală a PDL era supusă presiunii mai multor filiale transilvănene care se opuneau satisfacerii integrale ale pretenţiilor formulate de UDMR la nivelul deconcentratelor. Liderii locali democrat-liberali precum cei de la Bistriţa, nu doreau ca directorii democrat-liberali din deconcentrate să fie sacrificaţi pentru interesele altei formaţiuni politice, susţin surse din cadrul acestui partid.
Prins între necesitatea asigurării unei majorităţi parlamentare stabile pentru propriul Cabinet, inclusiv prin voturile Uniunii, şi doleanţele filialelor PDL, pe care risca să şi le antagonizeze în perspectiva viitorului Congres al partidului, îpremierul Emil Boc a tot dansat pe sârmă în cadrul negocierilor politice dintre cele două tabere căutând să găsească formula de compromis care să-l coste pe el şi pe propriul executiv cât mai puţin.
Deconcentretele, împărţite "fifty-fifty" în zona Har-CovAstăzi cele două părţi au ajuns la un consens pe lângă primirea a şase posturi de secretari de stat, UDMR va împărţi jumi-juma cu PDL posturile deconcentrate la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna, o victorie de imagine pentru PDL în două unităţi administrative unde populaţia predominant maghiară este în proporţie de 80-90%.
Totodată, democrat-liberali şi-au asigurat 60% din funcţiile de conducere la nivelul direcţiilor descentralizate existente în judeţul Mureş. În ceea ce priveşte restul de judeţe, Uniunea va primi posturi în direcţiile deconcentrate proproţional cu comunitate maghiară raportată la numărul total de locuitori, susţin surse democrat-liberale.
Filialele celor două formaţiuni politice vor negocia în zilele următoare atât procentajul pe care va urma să-l primească Uniunea, cât şi funcţiile în sine. În schimb, UDMR s-a angajat ca până la sfârşitul acestei luni să rupă alianţele cu PNL şi PSD existente la nivelul unor Consilii Judeţene şi locale.
20 ianuarie: termenul de rupere a alianţelor Uniunii cu opoziţia la nivelul CJ-urilorPrim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, luni, după întâlnirea extinsă a coaliţiei de guvernare, că organizaţiile judeţene ale PDL şi UDMR din Transilvania vor trebui să prezinte până în data de 20 ianuarie protocoalele de colaborare locală.
"Am stabilit principiile de colaborare locală. A rămas ca până pe data de 20 ianuarie să primim protocoalele de colaborare locală pe priorităţile judeţene, pe constituirea majorităţilor la nivel judeţean, astfel încât alianţa de la nivel naţional să se reflecte şi la nivelul fiecărui judeţ", a declarat Videanu.
"Noi am solicitat UDMR (să renunţe la alianţele locale cu PNL, - n.red.), mai ales că am avut în vedere când şi PSD cerea să facem şi la nivel local alianţele. Am avut o discuţie la început cu dumnealor, cu UDMR ne-am înţeles mereu. Când am pornit la drum, am discutat ce e bine să facem şi ce nu, iar una din probleme a fost să stabilim majorităţi şi la nivel local", a declarat şi vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur, la finalul şedinţei BPN al PD-L.
Marko:"Cele două formaţiuni să nu se regăsească pe părţi diferite ale baricadei"Liderul Uniunii, Marko Bela a afirmat la rândul său că, în urma intrării UDMR la guvernare, formaţiunea maghiară a obţinut 5 scaune de prefect şi 10 de subprefect. Totodată, este normal ca la nivelul şefiilor direcţiilor deconcentrate să se regăsească şi specialişti maghiari, a apreciat Marko.
Cele două părţi au decis totuşi luni să negocieze în următoarele zile formarea majorităţii la nivel judeţean în Transilvania. La finalul întâlnirii avute la Parlament între liderii locali ai celor două partide din Ardeal, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că a solicitat preşedinţilor organizaţiilor teritoriale ale Uniunii să caute modalităţile de colaborare cât mai strânse în judeţe, inclusiv în ceea ce priveşte prezenţa specialiştilor UDMR şi PDL în instituţiile deconcentrate ale statului.
"Am clarificat că asumarea răspunderii guvernamentale presupune o asumare comună a acestei răspunderi şi în teritoriu, nu numai în Bucureşti. Mâine (marţi - n.r.) vor începe discuţiile şi, în termen de zece zile, aşteptăm ca fiecare organizaţie să aibă deja rezultatul acestor negocieri", a subliniat liderul Uniunii, la finalul întâlnirii conducerilor centrale ale UDMR şi PDL cu liderii de organizaţii judeţene ale celor două formaţiuni din Transilvania.
"Este dorit ca şi în administraţia aleasă, cele judeţene şi cele locale, să existe o colaborare şi cele două formaţiuni să nu se regăsească pe părţi diferite ale baricadei, dar acest lucru e mult mai complicat, mult mai anevoios şi se poate realiza, eventual, pe termen lung, nu imediat", a subliniat preşedintele UDMR.
Marius Vulpe, Antena3.ro