Conducerea Camerei Deputaţilor i-a mandatat pe preşedintele Roberta Anastase şi vicepreşedintele Bogdan Olteanu să stabilească, împreună cu directorul general al SRTV, Alexandru Sassu, modalitatea efectivă de transmitere în direct a lucrărilor Parlamentului. Decizia vine după ce preşedintele director general al SRTV, Alexandru Sassu a anunţat, miercuri, printr-o scrisoare, Biroul Permanent al Camerei, că Societarea Română de Televiziune este pregătită să difuzeze în direct lucrările Senatului şi Camerei Deputaţilor.
"Suntem deschişi la propunerea formulată de domnul preşedinte director general al SRTV", a precizat secretarul Camerei, Dumitru Pardău, la finalul şedinţei Biroului Permanent. Potrivit acestuia, deputaţii sunt interesaţi de detalii precum costurile pe care le implică proiectul, transmisia, dar şi dacă televiziunea intenţionează să transmită doar lucrările plenurilor sau şi şedinţele comisiilor.
Conducerea TVR, dispusă să contribuie la imaginea ParlamentuluiDirectorul general al televiziunii publice, Alexandru Sassu, a trimis conducerii Camerei Deputaţilor o scrisoare prin care informează că TVR este pregătită să difuzeze în direct lucrările Parlamentului.
"În spiritul misiunii de serviciu public, pentru buna informare a cetăţenior asupra activităţii Parlamentului României, Societatea Română de Televiziune este pregătită să difuzeze în direct lucrările Senatului şi Camerei Deputaţilor. Vă rugăm ca, după analiza propunerii noastre, în cazul în care sunteţi interesaţi de acest proiect, să binevoiţi a desemna din partea instituţiei dumneavoastră o persoană responsabilă de acesta, care urmează să colaboreze cu specialiştii din SRTv pentru a asigura succesul proiectului" se arată în adresa trimisă de Sassu.
Televiziunea publică, privită ca un instrument bun să facă ce-i spune ParlamentulProblema transmisiei lucrărilor celor două camere ale Parlamentului a suscitat interesul senatorilor şi deputaţilor care au discutat în repetate rânduri la nivelul conducerilor celor două camere despre necesitatea ca posturile de televiziune, în special cel public să devină interfeţe pentru aducerea în atenţia publicului a anumitor "momente de substanţă politică".
Preşedintele Senatului Mircea Geoană a considerat la un moment dat că ar fi necesare "o oră sau două ore de transmisie directă" la Televiziunea publică pentru ca cetăţenii să fie informaţi cu privire la "momentele" de "substanţă politică".
La Camera Deputaţilor, vicepreşedintele PD-L, Cezar Preda, a afirmat că televiziunea publică ar trebui ?să prezinte activitatea din Parlament aşa cum dorim noi pentru că, până la urmă, este o televiziune publică şi ea face ce-i spunem noi, nu ce vor alţii".
La rândul său, vicepreşedintele Camerei, social-democratul Adrian Năstase a propus crearea unui studio TV propriu al Parlamentului pe care televiziunile să-l folosească.
"Avem o problemă de imagine, avem o problemă de a prezenta ceea ce facem aici, trebuie să ne hotărâm: facem conferinţă de presă în fiecare zi, ieşim să explicăm ziarelor, invităm televiziunile. Dacă avem un astfel de studio, putem să implicăm şi televiziunile private, ca să nu ne facem adversari din ele şi le spunem o zi pe săptămână, câte un moderator care vine de la fiecare dintre aceste televiziuni", afirma la un moment dat Năstase într-o şedinţă a conducerii Camerei.
Antena3.ro