Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că garantează că nu va accepta niciodată, ca în România să se ia măsuri de genul celor luate în sistemul bancar din Cipru.
"Decizii ca cele din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum câţiva ani. În ceea ce mă priveşte vă garantez că niciodată nu voi fi adeptul unor astfel de măsuri sau nu voi accepta astfel de măsuri în România", a afirmat, vineri, preşedintele Traian Băsescu, prezent la Congresul avocaţilor.
Şeful statului a mai spus că situaţia din Cipru arată că "adesea putem să punem sub semnul întrebării principiile pe care le-am afirmat ani de zile".
Traian Băsescu a mai arătat că în Uniunea Europeană sunt state care nu mai acceptă să plătească pentru alte state şi că în curând, peste 2-3 ani, este posibilă o revizuire a tratatelor UE care să afirme diferenţa între statele performante şi cele neperformante.
În acest context, a adăugat şeful statului, România trebuie să accelereze procesul de integrare atât în zona euro, cât şi în spaţiul Schengen, precum şi consolidarea statului de drept.
Băncile din Cipru s-au redeschis joi, după o întrerupere de aproape două săptămâni, în contextul în care ţara a fost constrânsă să accepte un plan de asistenţă financiară internaţională pentru a evita o intrare în incapacitate de plată.
Popular Bank of Cyprus şi Bank of Cyprus, principalele două bănci din insulă, au fost supuse unei restructurări drastice a sistemului bancar în schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, FMI şi a Băncii Centrale Europene, pentru a salva ţara de la faliment.
Băncile cipriote nu şi-au mai deschis porţile după
anunţarea, pe 16 martie, a unui plan de asistenţă financiară internaţională în valoare de 10 miliarde de euro, printre ale cărui clauze figura şi obligaţia statului cipriot de a impozita cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume.
Ciprul a încheiat un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro, FMI şi Banca Centrală Europeană, care presupune desfiinţarea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare bancă din ţară, şi transferarea activelor viabile şi a depozitelor de sub 100.000 euro la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă.
Deponenţii care deţin sume mari în conturile Laiki vor contribui la finanţarea programului de bailout. La Bank of Cyprus, deponenţii cu economii mai mari de 100.000 de euro vor contribui la recapitalizarea instituţiei, în funcţie de sumele necesare.
Guvernul din Cipru a limitat începând de joi suma de bani cash cu care se poate ieşi din ţară la 1.000 euro de persoană, iar retrgerile din consturi au fost limitate la 300 de euro pe zi, potrivit variantei finale a restricţiilor impuse asupra circulaţiei capitalului. Restricţiile au fost introduse pentru a preveni retragerile masive de bani de la băncile din ţară, în urma încheierii acordului de bailout.