Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu şi Emil Boc se întâlnesc cu grupurile parlamentare reunite ale PD-L

Traian Băsescu şi Emil Boc se întâlnesc cu grupurile parlamentare reunite ale PD-L

2 minute de citit Publicat la 12:46 25 Mai 2009 Modificat la 12:46 25 Mai 2009
Traian Băsescu şi Emil Boc se întâlnesc cu grupurile parlamentare reunite ale PD-L
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc se vor întâlni, luni, cu grupurile parlamentare reunite ale Partidului Democrat Liberal. Întâlnirea, care are loc la Palatul Parlamentului s-a centra la nivel oficial pe teme legate de realitatea socio-economică a ţării şi pe priorităţile parlamentare ale PDL. Parlamentarii PDL au însă propriile lor neluţumiri legate atât de candidatura şi mesajul de campanie al lui Băsescula prezidenţiale cât şi de relaţia executiv-legislativ, considerată deficitară.

Grupurile parlamentare PD-L din Senat şi Camera Deputaţilor au trimis, săptămâna trecută, separat, câte o invitaţie şefului statului pentru discuţii legate de relaţia Parlament-Preşedinţie, criza economică dar şi alegerile prezidenţiale din toamnă.

La întâlnire va participa şi primul ministrul Emil Boc, care a anunţat că a primit o invitaţie similară. "Am primit aceeaşi invitaţie ca şi şeful statului şi voi fi prezent la întâlnire", a precizat Emil Boc la şfârşitul şedinţei Colegiului Director al PDL. Liderul PDL a arătat că subiectele de discuţii vor fi reprezentate de criza economică şi aspecte legate de agenda parlamentară. Cât priveşte un posibil anunţ al lui Traian Băsescu referitor la candidatura la prezidenţiale, primul-ministru a comentat că nu cunoaşte alte subiecte în dezbatere în afara celor menţionate în invitaţie.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a afirmat la rândul său că întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu parlamentarii democrat-liberali este una firească în condiţiile crizei economice, de vreme ce şeful statului s-a implicat în identificarea unor măsuri pentru depăşirea dificultăţilor generate de această perioadă dificilă.

"Preşedintele României şi-a asumat alături de Guvern, de parlamentari, această perioadă de criză pentru a o depăşi. Sigur că vor fi întrebări, discuţii, sugestii pentru perioada următoare. Doresc parlamentarii noştri să ştie şi paşii care urmează a fi făcuţi de România, şi poziţia şefului statului în perioada următoare, pentru depăşirea crizei", a spus Flutur.

Potrivit însă unor surse democrat-liberale, în rândurile grupurlor parlamentarilor PDL ar mai exista şi alte subiecte. Unii senatori şi deputaţi ai partidului sunt neliniştiţi de faptul că Traian Băsescu nu şi-a asumat în mod explicit o eventuală candidatură pentru un nou mandat prezidenţial. În ultima vreme, Traian Băsescu a preferat să îmbrace haina preşedintelui mai interesat de criza economică şi de soluţiile de remediere decât de problema realegerii sale. Cum soarta politică a PDL este direct legată de cea a preşedintelui Băsescu, aşa cum experienţa electorală a anilor trecuţi a demonnstrat-o deja, parlamentarii partidului se tem de consecinţele politice ale unei eventuale retrageri a acestuia din cursa pentru Cotroceni.
O altă temă care frământă frunţile aleşilor PDL ar fi mesajul de campanie al lui Băsescu în cazul în care acesta va candida. Aceleaşi surse ne-au declarat că preşedintele va fi chestionat în legătură cu o posibilă susţinere a sistemului parlamentar unicameral, un subiect mai vechi, drag şefului de stat. În cazul în care s-ar confirma acest scenariu, parlamentarii PDL se vor afla în faţa unei adevărate dileme. Beneficiari ai actualului sistem legislativ bicameral, democrat-liberalii ar fi nevoiţi să susţină un candidat prezidenţial care le va ataca propriile privilegii şi însuşi statutul lor de parlamentari.

Alţi aleşi PDL se tem că Băsescu ar putea să se delimiteze de partid pentru a candida independent, în cazul în care la alegerile europarlamentare, considerate un adevărat barometru pentru alegerile prezidenţiale, PDL nu se va clasa pe primul loc. Ameninţările cu schimbările de funcţii a liderilor filialelor democrat-liberale s-ar înscrie de altfel în această stare de spirit, susţin sursele citate.

Pe linie parlamentară, senatorii şi deputaţii PDL sunt nemulţumiţi de comunicarea deficitră cu proprii miniştri la care nu ar găsi înţelegere pentru proiectele pe care le-ar dori implementate la nivelul colegiilor uninominale în care ar fi aleşi.
Marius Vulpe,Antena 3

×
x close