Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: Să participăm ori de câte ori putem la ceremoniile care-l comemorează pe Avram Iancu

Traian Băsescu: Să participăm ori de câte ori putem la ceremoniile care-l comemorează pe Avram Iancu

1 minut de citit Publicat la 12:49 15 Sep 2013 Modificat la 12:49 15 Sep 2013
Traian Băsescu: Să participăm ori de câte ori putem la ceremoniile care-l comemorează pe Avram Iancu
Foto: Agerpres
Preşedintele Traian Băsescu a lansat, duminică, la Ţebea, un apel către oameni să participe ori de câte ori pot la ceremoniile care îl comemorează pe Avram Iancu, deoarece acesta a luptat pentru ieşirea din iobăgie, conform Mediafax.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, după depunerile de coroane la mormântul lui Avram Iancu, că acesta a luptat "pentru ieşirea din iobăgie şi pentru demnitatea naţională", motiv pentru care a şi intrat în conflict cu revoluţionarul ungar Kossuth Lajos.
"Kossuth a vrut Ardealul pentru maghiari, dar Avram Iancu a vrut libertate şi pentru români", a afirmat Băsescu.
Acesta a lansat un apel la oameni să participe ori de câte ori pot la ceremoniile care îl comemorează pe Avram Iancu.
"Să participăm ori de câte ori putem la ceremoniile care-l comemorează", a afirmat Băsescu.
După depunerea de coroane, şeful statului a turnat apă la rădăcina gorunului pe care l-a plantat acolo în urmă cu câţiva ani.
La comemorarea a 141 de ani de la moartea lui Avram Iancu, înmormântat în cimitirul din Ţebea, participă peste 5.000 de persoane.
La eveniment participă, pe lângă preşedintele Traian Băsescu alături de soţie, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi parlamentari democrat-liberali.
Serbările Naţionale de la Ţebea au loc la mormântul Crăişorului Munţilor.
Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa au ajuns, duminică dimineaţa, la Serbările naţionale "Ţebea" 2013, dedicate memoriei lui Avram Iancu, şeful statului fiind întâmpinat de Garda de onoare, care i-a prezentat onorul.
Pe platoul destinat ceremonialului este interzis accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice. De asemenea, în timpul ceremonialului public, organizatorii recomandă un comportament decent, zgomotele puternice (imnuri, lozinci) afectând caracterul comemorativ al manifestării.
Pentru desfăşurarea manifestărilor de la Ţebea, traficul rutier va fi închis pe DN 76 km 38+500 - 38+600, în intervalele orare 11.00-11.15 şi 14.00-14.30. Potrivit organizatorilor, închiderea circulaţiei este necesară pentru formarea gărzii de onoare, prezentarea onorului militar şi defilarea gărzii de onoare. Conform Prefecturii, situaţia din teren nu permite devierea circulaţiei pe rute ocolitoare. Pe perioada restricţiei de circulaţie se va asigura doar deplasarea autovehiculelor destinate intervenţiilor de urgenţă, respectiv Ambulanţă, SMURD, ISU, Jandarmi, Poliţie.
Avram Iancu, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania, s-a născut în anul 1824, la Vidra, în Munţii Apuseni, într-o familie de moţi înstăriţi. A studiat dreptul la Cluj şi a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, judeţul Hunedoara, lângă "Gorunul lui Horea".
 

×
x close