Conform preşedintelui României, alte motive pentru nerecunoaşterea independenţei Kosovo se referă şi la nerespectarea principiului inviolabilităţii frontierelor şi a suveranităţii Serbiei, precum şi faptul că nu a existat o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU, care să reglementeze declaraţia de independenţă făcută la Priştina.
De asemenea, Traian Băsescu a subliniat faptul că "în declaraţia adoptată de miniştrii de externe de la Bruxelles, Romania şi-a impus poziţia exprimată încă de la începerea negocierilor. Obiectivele noastre au fost următoarele:
1.Dreptul ca fiecare stat al Uniunii Europene să acţioneze în conformitate cu practica naţională şi cu dreptul internaţional.
2.Legalitatea prezenţei misiunii UE. Declaraţia de luni face trimitere la faptul ca prezenţa UE se face în baza rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate.
3.Precizarea că evenimentele din Kosovo nu reprezintă un precedent în tratarea minorităţilor, lucru precizat în declaraţia CAGRE (Consiliul Afaceri Generale şi Relaţii Externe al UE)". -
Traian Băsescu s-a declarat "plăcut impresionat" de partidele pe care le-a chemat luni la discuţii. "Azi am fost plăcut impresionat de consultarea pe care am avut-o cu partidele. Toate au fost de acord că ce s-a întamplat la Kosovo nu este un precedent nici în România nici în Europa, lucru precizat şi în declaraţia CAGRE de luni. Am fost de acord că situaţia minorităţii albaneze din Kosovo nu se poate compara cu cea a maghiarilor din România. În Kosovo s-a intervenit cu tancuri, în România s-au creat condiţii de exprimare politică, moinorităţile sunt prezente în Guvern, Parlament, în Parlamentul European. Limba maghiară poate fi învăţată în şcoli, poate fi folosită în justiţie, copiii maghiari pot să evolueze oriunde având drepturi egale cu ale majorităţii române," a declarat Traian Băsescu.
El a continuat cu precizarea că România nu se află în pericol din cauza evenimentelor din Kosovo deoarece "structurile în care este integrată România (n.r.- NATO, UE) ne garantează securitatea, cetăţenii români sunt în siguranţă deplină indiferent dacă sunt majoritari sau minoritari."
În intervenţia pe care a avut-o în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, premierul Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că acest caz ?nu este şi nu va fi un precedent?, nefiind recunoscut ca atare în dreptul şi practica internaţională.
?Orice tentaţii de a face paralele sunt fără valoare şi rupte de realitatea şi identitatea Europei?. Premierul a asigurat cu această ocazie Serbia de sprijinul pe care România i-l acordă în demersul său de a se apropia de Uniunea Europeană. -
?Apreciem că nu sunt întrunite condiţiile pentru recunoaşterea independenţei proclamate de autorităţile de la Priştina?, a conchis Şeful Executivului.
Declaraţia privind nerecunoaşterea independenţei provinciei Kosovo a fost adoptată în plenul Parlamentului României cu 357 de voturi ?pentru? şi 27 ?împotrivă?.
Citiţi DECLARAŢIILE FĂCUTE DE TRAIAN BĂSESCU LA ÎNCEPUTUL CONSULTĂRILOR
Antena3.ro