Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: Retrimit în Parlament legile votate greşit la Camera Deputaţilor

Traian Băsescu: Retrimit în Parlament legile votate greşit la Camera Deputaţilor

2 minute de citit Publicat la 14:43 02 Noi 2010 Modificat la 14:43 02 Noi 2010
Traian Băsescu: Retrimit în Parlament legile votate greşit la Camera Deputaţilor
Foto: Intact Images
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, în care a prezentat concluziile consultărilor purtate la cu liderii partidelor parlamentare care au dat curs invitaţiei. Şeful statului a anunţat, printre altele, că va retrimite în Parlament legile votate greşit la Camera Deputaţilor, că negocierile pentru un nou acord vor începe în ianuarie şi că Ordonanţa 50 nu este retroactivă.

"Voi retrimite azi în Parlament legile, pentru reexeaminare şi pentru punere în concordanţă cu angajamentele internaţionale ale României", a spus Traian Băsescu, referindu-se la legile privind scăderea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, votate greşit de parlamentarii Puterii.

Un alt anunţ făcut de şeful statului se referă la negocierile cu instituţiile externe privind un nou acord. Traian Băsescu susţine că acestea vor începe în ianuarie 2011 şi că  acordul ar urma să intre în vigoare în continuarea celui care se termină în aprilie.

Traian Băsescu va trimite înapoi în Parlament legile votate greşit în Camera Deputaţilor


"Nimeni nu mai poate marşa pe ideea populismului"

Primul subiect dezbătut la consultări s-a referit însă la concluziile celui mai recent consiliu european. Traian Băsescu a declarat că le-a prezentat liderilor politici cele mai importante şase măsuri luate la acest consiliu. Printre acestea se numără: introducerea unor reguli stricte pentru respectarea criteriului datoriei publice şi a criteriului deficitului bugetar, găsirea unei game mai largi şi mai stricte de sancţiuni în caz de nerespectare a regulilor pactului de stabilitate şi creştere, asigurarea conformităţii cadrelor bugetare naţionale cu normele şi standardele ficale ale UE şi instituirea unui mecansim separat de supraveghere a dezechilibrelor macroeconomice din fiecare ţară membră a UE.

Referitor la acest subiect, şeful statului a ţinut să precizeze că speră ca presa să înţeleagă mai bine raportul decât Opoziţia.

"Nimeni nu mai poate marşa pe ideea populismului ieftin, pentru că nu mai e acceptat în interiorul UE. România a intrat nepregătită în criză ca urmare a populismelor din 2007 şi 2008", a spus Băsescu.

În debutul întâlnirii de la Cotroceni, Traian Băsescu le-a spus liderilor politici că i-a chemat pentru a discuta despre deciziile luate la consiliul de toamnă de la Bruxelles, despre concluziile evaluării FMI, despre intrarea României în spaţiul Schengen, precum şi despre priorităţile legate de absorbţia fondurilor puse la dispoziţie de FMI şi UE.

Liderii Opoziţiei nu au luat parte la aceste consultări.

Traian Băsescu prezintă concluziile celui mai recent consiliu european


Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

- avem obligaţia să revenim la un deficit de 3% la bugetul statului până în 2012
- trebuie creat un mecanism de soluţionare a crizelor în zona euro
- România este printre ţările cel mai puţin vulnerabile la suspendarea dreptului de vot
- România este o ţară căreia îi va prinde bine setulde măsuri adoptate
- Tratatul trebuie să rezolve sancţiunea politică
- referitor la acordul cu FMI, CE şi BM, precondiţiile sunt adoptarea legilor pensiilor, salarizării şi bugetului de stat
- este necesară stabilirea proiectelor prioritare ce vor fi finanţate de stat
- am discutat despre nevoie modificării Codului Muncii
- flexibilitatea Codului Muncii este în avantajul oamenilor
- Ordonanţa 50 nu este retroactivă
- susţin neplata comisioanelor în situaţia plăţii anticipate a creditului
- voi retrimite azi în Parlament legile votate greşit la Camera Deputaţilor, pentru reexeaminare şi pentru punere în concordanţă cu angajamentele internaţionale ale României
- vom începe negocierile pentru un nou acord în ianuarie 2011
- vom discuta ca acordul să intre în vigoare în continuarea celui care se termină în aprilie, dacă sunt respectate condiţiile şi acordul va fi dus până în aprilie



×
x close