Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: Referendumul secuiesc este ilegal

Traian Băsescu: Referendumul secuiesc este ilegal

Traian Băsescu: Referendumul secuiesc este ilegal
12 Feb 2007   •   12:54

Preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a început luni o vizită oficială de două zile, în România. El a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu. Cei doi şefi de stat au discutat despre cooperarea bilaterală în cadrul Uniunii Europene, regimul de protecţie a minorităţilor naţionale şi evoluţiile din regiunea Balcanilor de Vest şi zona Mării Negre. La finalul discuţiilor, Băsescu a menţionat că deşi este evidentă politica diferită a celor două ţări în materie de respectarea drepturilor minorităţilor, totuşi, şi România şi Ungaria se ridică la standarde europene din acest punct de vedere. ?Cea mai bună soluţie este ca fiecare să respecte modelul pe care l-a adoptat. Am asigurat că niciodată România nu va încerca să impună modelul său altor state?, a precizat şeful statului de la Bucureşti.

Preşedintele Ungariei a subliniat că a adresat ?rugămintea ca Legea minorităţilor să intre cât mai repede în vigoare?. Cât despre o posibilă autonomie teritorială a unor judeţe din România, preşedintele Ungariei a zis că nu se poate amesteca în politica internă a României, dar susţine autonomia culturală, iar autoorganizarea unei regiuni cu populaţie preponderent de altă etnie poate trece de aceasta, însă doar în limitele legii statului respectiv şi fără a leza suveranitatea şi integritatea teritorială a acestuia.

Băsescu şi Tăriceanu - uniţi de secui
Provocat de un ziarist maghiar, Băsescu a atacat subiectul referendumului care se desfăşoară în aceste zile în Harghita, Covasna şi Mureş. În opinia preşedintelui, acesta este ilegal şi nu respectă Constituţia. ?Se spune că ar fi o măsură de testate a dorinţelor populaţiei. Dacă este doar atât, putem să considerăm că este ceea ce se afirmă. Dar dacă cei care azi fac teste (nu înţeleg exact ce testează - răbdarea statului, Constituţia) dacă vor să valorifice rezultatul acestui referendum ilegal, România va aplica fără ezitare Constituţia şi legile?.

Băsescu a mai adăugat că în România sunt recunoscute 18 minorităţi care sunt reprezentate automat în Parlament, au dreptul să se adreseze instanţei în limba maternă şi pot învăţa tot în limba lor. ?Aşteptăm să vedem primii parlamentari români intraţi prin automatisme constituţionale în Parlamente din state UE?.

Şi premierul Tăriceanu a condamnat clar şi fără echivoc acest demers. PNL cere Ministerului de Interne să se autosesizeze în această privinţă. Biroul Politic al PNL nu poate accepta acest referendum care reprezintă o provocare la adresa populaţiei româneşti, este de părere vicepreşedintele Ludovic Orban.

PD cere intervenţia justiţiei
Şi mai dur este liderul PD, Emil Boc. Acesta consideră că referendumul local nu este o acţiune civică, ci una politică, penală chiar. Ca atare, Emil Boc cere parchetului şi justiţiei să-şi facă datoria în acest caz.

În schimb, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Imre Fodor, susţine că referendumul pentru autonomie este perfect legal. El spune că acesta a fost precedat de o serie de solicitări înaintate la parlament şi că va continua cu noi demersuri la Parlamentul României şi cel European. Deşi Imre Fodor confirmă că ţinta lor este autonomia teritorială, el susţine că nu contravine caracterului unitar al statului.

În cadrul vizitei sale, preşedintele Ungariei va merge la Târgu Mureş şi la Cluj-Napoca, unde se va întâlni cu oficialităţile locale.

Bogdana Boga

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close