Preşedintele Traian Băsescu este de părere că includerea din punct de vedere al integrării europene a Republicii Moldova în grupul ţărilor situate în Balcanii de Vest este un lucru necesar, informează Mediafax. Declaraţia a fost făcută în cadrul dineului oferit participanţilor la cea de a 34-a Reuniune Europeană a Comisiei Trilaterale.
În alocuţiunea rostită cu la acest dineu, şeful statului a subliniat că speră că, şi de această dată, vor fi formulate propuneri utile în sprijinul îndeplinirii obiectivelor majore ale organizaţiei, cu privire la democratizarea şi liberalizarea economică.
"Cuvântul cheie în ducerea la bun sfârşit a acestui demers este cooperarea. (...) Cooperarea defineşte şi abordarea României faţă de vecinătate, care este o prioritate a politicii sale externe. Interesul primordial al României în propria regiune constă în stimularea dezvoltării unor societăţi democratice, prospere şi stabile, capabile să gestioneze în mod eficient provocările actuale. Astfel de societăţi nu se pot dezvolta în mod autarhic, ci numai prin cooperare cu partenerii externi, în special cu statele vecine." a declarat şedul statului.
Preşedintele a mai spus că una din preocuopările principale ale UE ar trebui să fie slaba guvernanţă şi conflictele îngheţate pe care ţările care nu sunt membre ale grupări şi care sunt încă complet nestabilizate din mai multe puncte de vedere. Aceste probleme ar putea reprezenta o adevărate ameninţare la stabilitatea europeană.
"Proximitatea noastră este complexă şi eclectică: ne învecinăm atât cu state membre, cât şi cu zone încă incomplet stabilizate, care ridică numeroase provocări legate de slaba guvernanţă, identităţi naţionale fragile şi, mai ales, conflicte îngheţate - o reală ameninţare la adresa stabilităţii europene. Soluţionarea acestor conflicte este esenţială pentru integritatea şi stabilitatea ţărilor afectate şi trebuie să reprezinte o preocupare imediată a Uniunii Europene", a menţionat Băsescu.
Şeful statului a mai evidenţiat faptul că România va susţine în continuare includerea Republicii Moldova în spaţiul UE şi extinderea Uniunii în vecinătatea sudică şi estică. Băsescu apreciază că următorul val de extindere ar mai trebui să vizeze restul ţărilor europene sudice, şi anume Albania, statele din Balcanii de Vest şiTurcia.
"Din punct de vedere al integrării europene, includerea Republicii Moldova în grupul ţărilor situate în Balcanii de Vest este o necesitate. Dimensiunile sale reduse îi permit să avanseze mai rapid pe drumul integrării, apropiindu-se, mai degrabă de statele din Balcanii de Vest, decât de cele estice. Afinităţile României faţă de Republica Moldova nu constituie un secret. Suntem o singură naţiune, cu o istorie comună până în 1940, care trăieşte în două ţări, vorbeşte aceeaşi limbă şi îşi extrage seva din aceeaşi cultură." a spus preşedintele României.
Traian Băsescu a adăugat că o Românie consolidată economic după depăşirea crizei poate fi "un pilon major" al intereselor Uniunii Europene în regiune şi, în acelaşi timp, România poate fi catalizatorul proceselor de integrare europeană a ţărilor din Balcanii de Vest şi a Republicii Moldova.
Dezbaterile din cadrul dineului de duminică au fost axate pe globalizare şi au la bază mesajul directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn. La final, a fost analizat un subiect favorit la preşedintelui Băsescu - politica internaţională în regiunea Mării Negre, felul în care se intersectează în zonă interesele Statelor Unite, Europei şi Rusiei.