"Cel mai important punct al ordinii de zi a fost planificarea forţelor care vor fi la dispoziţia NATO pentru anul 2010. Din acest punct de vedere are loc o reducere a participării României în teatrele de operaţiuni. Numărul se reduce la 1667 militari, panificaţi a se afla în teatre în 2010", a declarat Traian Băsescu Marţi, după încheierea şedinţei CSAT.
Preşedintele României a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni în cadrul căreia a vorbit despre subiectele dezbătute în cadrul reunirii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. CSAT s-a întrunit, marţi, în prima şedinţă periodică la care nu a luat parte şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
"Reducerea este datorată încheierii misiunii trupelor româneşti în Irak, şi este de la 520 de militari la 20 de militari români, care vor participa doar la instruirea armatelor irakiene. Participarea forţelor armate române în Irak devine zero de la 1 iulie", a precizat Băsescu.
În acelaşi timp, are loc o creştere de la 600 de militari la 1.411 care rămân pe teritoriul naţional, dar pentru situaţii de urgenţă solicitate de NATO sau ONU. România s-a angajat să aibă în teritoriu forţe armate rapid dislocabile la solicitarea NATO şi a ONU", a explicat şeful statului.
El a continuat precizând că "România şi-a încheiat misiunea în Irak, iar în Afghanistan vom avea o creştere de 108 militari de la anul. Batalionul din zona Zabul trebuie să-şi poată îndeplini misiunile pentru a creşte securitatea zonei, care este una de frontieră cu Pakistanul. Această consolidare a forţelor era necesară în zonă pentru a proteja forţele militare române în Zabul", a spus Băsescu.
Un alt subiect abordat în cadrul şedinţei CSAT a fost cel legat de criminalitatea informatică despre care Traian Băsescu a spus că este "în creştere". "Încă din 2007 la Ministerul Comunicaţiilor şi informaţiilor s-a format un grup de lucru la CSAT. Am decis ca acesta să fie asociat cu SIE, Serviciul Român de Carduri (...), astfel încât cooperarea cu statele membre NATO să funcţioneze mai bine în privinţa fraudelor informatice", a declarat preşedintele.
Tot marţi, s-a discutat în cadrul şedinţei CSAT despre o iniţiativă diplomatică propusă de ministrul de Interne cu privire la lupta anti-drog din zona Mării Negre. "La propunerea ministrului de Interne am demarat iniţiativa diplomaticeă prin care România propune statelor de la Marea Neagră o luptă anti-drog. Este necesară o structură de cooperare rapidă la Marea Neagră pentru descurajarea traficului de droguri din această zonă către Europa de Vest", a spus Traian Băsescu.
Antena3.ro