Preşedintele Traian Băsescu se declară în favoarea impozitării salariilor mari din sectorul privat, spunând că, dacă premierul Victor Ponta va putea să introducă această măsură, el îl va susţine.
"Dacă Ponta poate, eu îl susţin", a afirmat preşedintele Băsescu, vineri seară, într-o intervenţie telefonică la un post TV, întrebat despre intenţia premierului Victor Ponta de a impozita salariile mari din sectorul public, conform
Mediafax.
"Ce ştim că se întâmplă în regiile statului, în instituţii care ţin de autoritatea statului, care au înţeles că, dacă sunt autofinanţate sau regii autonome, îşi pot permite orice legat de banul public, pentru că banii regiilor şi ai companiilor de stat sunt bani publici... Voi susţine, numai să-şi rezolve ei problema în inetoriorul alianţei, că, dacă şi-o rezolvă, eu nu voi fi omul care să spună ?Nu-i corect?. Mai ales în perioade dificile, dacă discutăm de echitate, echitatea o propovăduiesc şi popularii, şi socialiştii în Uniunea Europeană", a mai spus şeful statului.
El a apreciat că o asemenea măsură "ar fi o semnificaţie că în timpul crizei nu poate avea unul salariu de 40.000 de euro pe lună şi altul 700 de lei".
Preşedintele a mai spus că această măsură nu trebuie aplicată şi în sectorul privat: "N-avem ce căuta în sectorul privat. Aşa cum nu a atins nimeni sectorul privat când s-au făcut reduceri de salarii la stat, nu are nimeni dreptul să-l atingă nici în continuare".
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că îşi menţine intenţia de a impozita salariile şi pensiile din sectorul public care depăşesc 1.000 de euro, totodată el exprimându-şi speranţa că îi va convinge pe toţi liberalii de necesitatea ei, chiar dacă Crin Antonescu "a înţeles", dar nu este de acord.
El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti dacă îşi păstrează intenţia de a impozita veniturile persoanelor din sectorul public care depăşesc 1.000 de euro şi dacă a reuşit să-i convingă pe partenerii de coaliţie de necesitatea introducerii acestei măsuri.
"În primul rând, trebuie să-i conving nu pe partenerii liberali, că mulţi dintrei ei - vorbesc de domnul Chiţoiu, de ceilalţi - ştiu, de cei care stau pe margine şi-şi dau cu părerea sau scriu editoriale că, dacă am putea să reducem altfel salariile din regii şi societăţile de stat, am face-o, dar nu putem dintr-un simplu motiv: toate aceste salarii sunt pe baza contractelor şi, orice decid eu mâine în consiliul de administraţie sau în adunarea generală, a doua zi sunt dat în judecată şi se câştigă procesul. S-a mai întâmplat şi cu domnul Boc, şi cu toată lumea. Singura soluţie constituţională prin care poţi să reduci în aceste domenii veniturile foarte mari este soluţia impozitării. Dar până-i conving pe toţi care nu înţeleg şi nu ştiu aceste lucruri, nu-i nimic, am multă răbdare", a spus Ponta.
Întrebat dacă este nevoie să-i explice aceste lucruri şi co-preşedintelui USL, premierul a precizat că Antonescu a înţeles "foarte bine", în schimb nu este de acord cu această măsură.
"Dacă (liberalii-n.r.) nu sunt de acord, nu o adoptăm", e explicat premierul, el adăugând că deciziile importante în USL "nu se iau cu forţa, se iau discutând?.
Ponta a explicat şi care sunt cauzele care-l determină să ia în calcul introducerea "taxei de solidaritate".
"Eu nu cred neapărat că e o problemă că de ce câştigă atât de mulţi bani, poate unii sunt eficienţi, alţii nu sunt eficienţi, însă dacă vorbim de sectorul public, diferenţa uriaşă dintre un director de la Romgaz sau Transgaz care câştigă 14 salarii ale unui medic rezident sau diferenţa, până ieri, un fost reprezentant la CNVM sau Asigurări care câştiga într-o lună cât tot Guvernul la un loc, şi sunt 27 de miniştri, adică nu e un guvern foarte mic, sigur că sunt lucruri anormale. E imposibil să conteşti acest lucru, nu poate funcţiona un sistem în felul ăsta. Nu neapărat că câştigă ei foarte mult, atât poate sistemul public în acest moment şi trebuie să existe şi un tip de echitate şi solidaritate. Nu pot să cred că un director de la Romgaz e chiar mai important decât 14 medici. N-o să mă convingă nimeni de chestia asta", a explicat premierul.
Referitor la impozitarea pensiilor, Ponta a făcut din nou apel la solidaritate.
"Menţin ideea că şi cel care are pensie peste 1.000 de euro poate să fie solidar cu 10% din ceea ce depăşeşte cu cel care are pensie, săracu', 500 de lei sau 700. Nu credeţi că până la urmă mănâncă tot atâta mâncare, plăteşte tot atâta curent? Asta înseamnă solidaritate, nu înseamnă că unul mănâncă de zece ori mai mult sau aprinde zece becuri în timp ce celălalt, un bec. Nu ştiu dacă e de stânga sau de dreapta această idee, ştiu că a fost impusă de preşedintele Barack Obama şi susţinută şi de republicani. Eu nu cred că sunt chiar socialişti, nici unul, nici altul", a mai spus premierul.