Traian Băsescu face apel pentru o mai mare implicare a Turciei în regiunea Mării Negre, argumentând că este nevoie de o abordare pragmatică în privinţa cooperării în zone mai puţin sensibile din această regiune.
Într-un interviu acordat ediţiei online a cotidianului Hurriyet Daily News înaintea unei vizite oficiale de două zile în Ankara, preşedintele României a afirmat că „o mai mare implicare a Turciei, ca actor-cheie, în cooperarea din regiunea Mării Negre ar fi foarte mult salutată şi apreciată”.
„Sunt convins că Turcia, partenerul nostru strategic, poate contribui substanţial la atingerea potenţialului de dezvoltare a regiunii. În regiunea Mării Negre, înţelegem acum nevoia unei abordări pragmatice, cu accent pe cooperare în zonele mai puţin sensibile, cum ar fi cercetarea sau protecţia mediului, în timp ce se consolidează formatele de cooperare existente”, a afirmat Băsescu, citat de Agerpres.
Scopul vizitei, a precizat preşedintele român, este de a încuraja în continuare dialogul bilateral la nivel înalt după semnarea unui parteneriat strategic, precum şi întâlniri cu membri ai comunităţii de afaceri turce pentru a promova legăturile economice.
„Sectoarele prioritare vizate de investitorii turci sunt privatizarea unor obiective strategice cum ar fi Oltchim, noi investiţii în agricultură, în special agricultura ecologică, industria alimentară, energetică, inclusiv energia verde, piese auto, construcţii, industria petrochimică, turismul şi IT”, a arătat Băsescu.
Întrebat cum a perceput recentele evenimentele politice din Turcia, care au dus la mai multe inculpări pentru corupţie ale unor miniştri, Băsescu a spus că „noi încurajăm Turcia să depună eforturile necesare cerute pentru reforme ale sistemului judiciar şi consolidarea statului de drept în conformitate cu valorile şi standardele europene”.
„Ca unul dintre statele membre ale UE ce sprijină Turcia în procesul de aderare şi de a deveni membru cu drepturi depline, România susţine o deschidere oportună a capitolelor de negociere relevante în domeniul justiţiei şi statului de drept. De asemenea, este important ca Turcia să fie deschisă pentru un dialog constructiv cu toate instituţiile europene relevante, în scopul de a merge mai departe cu un proces eficient de reforme şi să menţină ritmul procesului de aderare”, a concluzionat preşedintele.
Preşedintele Traian Băsescu va face, miercuri şi joi, o vizită de stat în Turcia, unde se va întâlni cu preşedintele Abdullah Gul, cu premierul Recep Erdogan, precum şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti.