Preşedintele Traian Băsescu a declarat că politicienii trebuie să aibă mare grijă cu reforma regionalizării în privinţa înfiinţării parlamentelor regionale şi a autonomiei preşedinţilor de regiuni, ce ţin de statul federal şi încalcă prevederea constituţională privind caracterul unitar al statului.
"Eu, aici, vin cu o precizare, care poate va surprinde. În primul rând, trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Şi să plecăm de la definiţia statului român: stat unitar! Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, preşedinţi regionali cu o autonomie largă, statul se transformă în stat federal. Deci, mare grijă, domnilor politicieni, la ce faceţi cu regionalizarea, că România este stat unitar", a afirmat Băsescu, duminică, într-o emisiune televizată, conform Mediafax.
Totodată, el a precizat că a auzit pe "un domn de la UNPR" care explica cum Camera superioară a Parlamentului va fi destinată reprezentanţilor regiunilor, idee care merge în acelaşi sens al încălcării prevederii constituţionale privind caracterul unitar al statului.
"Auzeam un foarte inventiv om politic, după anunţarea referendumului, care explica cum Camera superioară va fi destinată, dedicată, regiunilor. Păi îl informez pe acest domn politician că este primul pas spre federalizarea ţării. Un domn de la UNPR, nu Oprea, că el nu se bagă în probleme constituţionale. Atenţie cu regionalizarea, o spun public că România este stat unitar", a spus Băsescu.
De asemenea, preşedintele a criticat din nou actualul proiect de regionalizare aflat în dezbatere, arătând că nu va duce la o simplificare a statului, spre deosebire de proiectul conceput de Guvernul Boc în 2011, pe care l-a susţinut şi el.
"Părerea mea este că noi vedem regionalizarea exact în sens invers a ceea ce spuneam mai înainte legat de simplificarea statului. Regionalizarea, aşa cum este dezbătută, nu va face decât să mai introducă un etaj intermediar între guvern şi administraţiile locale, şi anume, etajul regional. Or, în viziunea mea, regionalizarea trebuia să simplifice statul şi costurile de funcţionare a statului. Deci, administraţia la nivel judeţean trebuia să dispară, chiar dacă în interiorul regiunilor menţinem numele judeţelor. Dar toată administraţia se mută la nivel regional şi acest lucru nu se poate face aşa cum se face acum", a afirmat Băsescu.
El a arătat că este normal ca Dobrogea să constituie o regiune separată, să nu fie combinată cu judeţe aflate de cealaltă parte a Dunării, adăugând că numărul total al regiunilor este "mai puţin important", indiferent că este vorba de 8, 9, 12 sau 16, mai mult contând criteriul ca regiunile să aibă competenţa să se adreseze direct Bruxelles-ului pentru finanţarea proiectelor regionale.
Băsescu a precizat că încă nu a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta în legătură cu proiectul de regionalizare derulat de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.