Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretele pentru promulgarea Legiilor bugetului de stat şi asigurărilor sociale pe 2011, Legii salarizării unitare şi Legii-cadru privind salarizarea în 2011, precum şi a Legii pentru aprobarea Ordonanţei 50, referitoare la creditele populaţiei. Şeful statului a promulgat aceste legi după ce Curtea Constituţională a respins sesizările înaintate de Opoziţie pe marginea acestora.
Judecătorii CCR au declarat, marţi, drept constituţionale Legile contestate de Opoziţie, respingând astfel sesizările depuse atât pe Legea salarizării şi pe cea a bugetului de stat pe 2011, cât şi pe Legea referitoare la Ordonanţa 50. Sesizările legate de Legea Educaţiei au fost în schimb amânate pentru data de 4 ianuarie 2011.
Sesizarea privind legea salarizării unitare pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea a fost depusă de parlamentarii PNL. Liberalii au susţinut că Guvernul nu-şi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege oricând, oricum şi în orice condiţii, Executivul neputându-se substitui Parlamentului în activitatea de legiferare.
Pe 14 decembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe proiectul de Lege-cadrul privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi asupra proiectului de Lege privind salarizarea în anul 2011 a bugetarilor. Membrii opoziţiei au depus moţiuni de cenzură împotriva celor două proiecte de lege. Ambele moţiuni au fost respinse în Parlament.
Liberalii au contestat şi Legea bugetului de stat pe anul 2011, susţinând că are un "caracter ilegal şi neconstituţional".
Parlamentarii au adoptat, în 22 decembrie, în şedinţă comună, bugetul de stat pe anul 2011, cu 207 voturi "pentru", 143 "împotrivă" şi nicio abţinere, aprobând unele amendamente. De asemenea, plenul comun al celor două Camere a adoptat, în aceeaşi zi, bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2011. Senatorii şi deputaţii au adoptat forma propusă de Guvern asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, respingând principalele amendamente ale opoziţiei.
Şi legea de modificare a Ordonanţei 50 referitoare la creditele pentru populaţie a fost contestată tot de PNL. Pe 22 decembrie, Comisia de buget-finante a elaborat un raport suplimentar la OUG 50, stabilind că Ordonanţa nu se aplică contractelor în derulare, excepţie făcând comisioanele de rambursare anticipată.
Sesizările împotriva Legii Educaţiei au fost depuse de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi de parlamentari ai PSD, PC şi PNL.