Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu a participat la primul summit UE ? SUA

Traian Băsescu a participat la primul summit UE ? SUA

Traian Băsescu a participat la primul summit UE ? SUA
05 Apr 2009   •   10:30

Agendă încărcată a preşedintelui Traian Băsescu. După ce a participat la Summit-ul NATO de la Kehl şi Strasbourg, şeful statului s-a aflat duminică la Praga, în Cehia, ţară care deţine în acest moment preşedinţia Uniunii Europene. Acolo s-a desfăşurat summitul UE ? Statele Unite, care se vrea o reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii cu preşedintele SUA, Barack Obama.

La lucrări, participanţii au încercat să găsească soluţii de redresare economică, în contextul crizei mondiale. Aceasta a fost prima întâlnire a tuturor celor 27 de şefi ai statelor sau guvernelor Uniunii Europene cu liderul de la Casa Albă.

Obiectivul principal al acestei întâlniri este relansarea relaţiei UE ? SUA, a explicat Traian Băsescu înainte de decolarea către Praga. Tema de vârf a discuţiilor de duminică a fost criza economică şi financiară, în faţa căreia statele care au participat la reuniunea G20 de săptămâna trecută au abordări diferite. Traian Băsescu a explicat că România se încadrează în abordarea Uniunii Europene de a utiliza eficient resursele financiare, nu înainte de a lichida creditele neperformante.

O altă temă care a fost abordată în cadrul reuniunii s-a referit la efortul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Din acest punct de vedere UE şi SUA au abordări diferite, SUA fiind unul dintre statele mari care nu au semnat acordul de la Kyoto. Noua administraţie de la Washington şi-a exprimat însă intenţia de a derula un program de reducere a emisiilor de gaze poluante.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană şi-a propus ca, până în anul 2020, 20% din cantitate de energie să fie produsă din surse regenerabile. Acest proiect este însă unul extrem de costisitor şi poate pune în dezavantaj Uniunea pe pieţele internaţionale.

Şi situaţia din Orientul Mijlociu a fost discutată la Praga. Conform preşedintelui Traian Băsescu, aceasta este una din temele în care nu există divergenţe de opinie între UE şi SUA.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close