Partidele caută febril candidaţi pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Data alegerilor ar putea fi însă alta. Un demers al PRM, dacă va avea succes, ar putea determina amânarea alegerilor. Partidul lui Vadim Tudor a atacat la Curtea de Apel Bucureşti hotărârea guvernului de delimitare a colegiilor electorale. PRM cere revenirea la votul pe liste şi amânarea uninominalului până în 2012.
Cum PD-L şi PRM s-au împrietenit în vederea alegerilor din toamnă, această cerere se pare că este agreată şi de democrat-liberali. Invitat la Ştirea Zilei, euro-parlamentarul Titus Corlăţean, candidat din partea PSD la alegeri, a explicat că PD-L se teme de sistemul de vot uninominal, care dezavantajează partidul. "PD-L are o problemă în teritoriu şi va fi dezavantajat de acest sistem de vot, mai ales că Traian Băsescu nu mai poate juca rolul de locomotivă", a declarat Corlăţean.
PD-L a văzut iniţial votul uninominal ca pe o metodă naturală de regenerare a clasei politice. Acum însă politicienii îşi exprimă public îndoielile faţă de uninominal. "Dacă ne uităm la declaraţiile publice, mai că i-am crede pe toţi. Dacă ne uităm la ce se întâmplă, e greu de crezut că îşi mai doresc votul uninominal", este de părere şi Adriana Săftoiu, candidat PNL.
Fostul consilier prezidenţial crede însă că "timpul acordat pentru campania electorală este insuficient, pentru că lumea nu ştie despre ce este vorba cu acest uninominal". "Un colegiu cuprinde câteva zeci de sate şi este greu să explici fiecărui om în parte de ce nu îl poate vota pe X sau pe Y, el fiind nevoit să voteze doar o anumită persoană", a declarat Adriana Săftoiu.
Ea a mai spus că oamenii trebuie să ştie că parlamentul nu va arăta senzaţional în urma aplicării noului sistem, dar dacă se mergea pe liste putea să arate şi mai prost. Imperfecţiunea noului sistem este cauzată de faptul că "oamenii vor vota ca la alegerile locale, cu o mână pe biblie şi una pe plic". "Ce înseamnă vot uninominal? Înseamnă ca politicienii să fie pe teren, să cunoască oamenii. Se va merge pe festivaluri, sacoşe cu cadouri şi alte lucruri de genul ăsta", a spus Adriana Săftoiu.
Titus Corlăţean a completat spunând că preferă să îl pună pe cetăţean în faţa situaţiei de a vota un om şi nu o listă. "Cât o să se mai poată să se cumpere sărăcia?", se întreabă Corlăţean, care a încheiat spunând că "românii au nevoie de această şansă, de a alege oameni şi nu liste, cu toate riscurile".
Antena3.ro