Oprea ar fi dorit în comisia de apărare
PDL pare să fi copt această strategie încă de la începul acestei săptămâni. Conform stenogramei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor de luni, atât preşedintele Roberta Anastase, cât şi restul membrilor conducerii acestei camere legislative ştiau de intenţia deputatului Gabriel Oprea a deveni membru al unei comisii parlamentare. În şedinţa de luni, membrii Biroului au discutat cererea lui Oprea de a fii inclus în componenţa comisiei de apărare.
Reprezentanţii PSD s-au opus. ?Cred că, din cauza personalului tehnic de la noi de la grup nu a ajuns în termen util adresa Grupului parlamentar prin care făceam propunerea de înlocuire a domnului Gabriel Oprea din cadrul Comisiei de apărare, ordine publică, siguranţă naţională? a arătata social-democrata Aura Vasile.
La rândul lor, liberalii au propus în derâdere ca talentul şi capabilităţile lui Oprea să fie folosite în cadrul comisiei de cultură a Camerei. ?Evident că fiecare parlamentar trebuie să facă parte dintr-o comisie permanentă, este obligaţia sa constituţională şi regulamentară, dar nu fiecare parlamentar independent hotărăşte din ce comisie face parte. De regulă, practica de până acum a fost ca atunci când parlamentarii independenţi nu mai făceau parte dintr-o comisie, erau dirijaţi către acele comisii unde au rămas locuri libere. Comisia de cultură, din ce ştiu eu, abia îşi duce zilele şi contribuţia domnului Oprea la această comisie ar fi, fără îndoială, inestimabilă? a comentat liberalul Bogdan Olteanu. De la refuzul PSD până la "adoptarea" lui Oprea de către PDL nu a fost decât un pas.
De la tribuna Parlamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat miercuri, în cadrul plenului reunit, că grupul PDL îl sprijină pe deputatul independent Gabriel Oprea pentru un loc în comisia SRI. Nominalizarea a lăsat perplexă asistenţa social-democrată, şi chiar şi o bună parte dintre prlamentarii democrat-liberali care nu erau la curent cu această decizie luată la vârf.
Oprea:"Dacă vroiam să merg la un partid politic îmi depuneam adeziunea"
"Sunt deputat independent, singurul independent din Camera Deputaţilor. Ca deputat independent, ca parlamentar independent singura mea interfaţă sau legătură, neavând niciun grup care să mă propună la o comisie, este preşedintele Camerei Deputaţilor, indiferent cine ocupă această funcţie. Mi-am manifestat dorinţa, interesul faţă de pregătirea pe care o am în domeniul securităţii naţionale să pot face parte din Comisia de control a SRI, din care am mai făcut parte şi în vechiul mandat", a declarat Gabriel Oprea.
El a susţinut că nu s-a afiliat grupului PDL, care l-a propus membru al Comisiei SRI. "Regulamentul Camerei arată că, pentru a face parte dintr-o comisie, trebuie să te propună un grup parlamentar. Dar eu nu m-am afiliat niciunul grup, ci doar am fost propus", a explicat Oprea. Fostul ministru de interne a arătat că, potrivit Regulamentului, un parlamentar independent poate fi propus doar de un grup pentru a face parte dintr-o comisie. "Trebuia să mă propună un grup, care de fapt m-a propus, după care am înţeles că am fost retras. Dar ca deputat sau ca parlamentar trebuie să activez într-o comisie conform pregătirii. Fiecare se orientează după pregătirea şi profesia pe care o are", a adăugat Oprea.
El a ţinut să precizeze că nu se înscrie în PDL şi că va continua să activeze ca independent."Sunt deputat independent şi ca parlamentar am discutat cu preşedinta Camerei despre această chestiune.I-am cerut preşedintelui Camerei să mă reprezinte şi pe mine. Dacă vroiam să merg la un partid politic îmi depuneam adeziunea. Am primit multe propuneri", a spus Gabriel Oprea.
Mitrea: Este o gafă politică
Acceptarea de către Oprea a sprijinului PDL pentru o asemenea nominalizare l-a surprins neplăcut până şi pe Miron Mitrea, mai vechiul său susţinător pe vremea când făcea parte din PSD. "Reacţia PSD faţă de Gabriel Oprea nu a fost una corectă. S-a văzut foarte clar că au existat alte interese decât politice, reacţiile au fost foarte dure. Dar propunerea este o gafă politică dacă a venit din partea PD-L", a declarat Mitrea.
Reproşuri de încălcare a Regulamentului Parlamentului şi protocolului de colaborare
Partenerii social-democraţi au reacţionat rapid la anunţul PDL, solicitând întreruperea şedinţei. Conform unor surse parlamentare, reprezentanţii PSD au aflat abia în plenul de astăzi de intenţia PDL de a-l numi pe Oprea în comisia de control asupra SRI. La consultări au participat ambii lideri ai partidului, Emil Boc şi Mircea Geoană.
PSD a invocat conţinutul protocolului care interzice migrarea sau cooptarea de către un partid ai membrilor sau foştilor componenţi ai celuilalt partid de coaliţie. La rândul lor, democrat-liberalii şi-au motivat gestul prin faptul că Oprea a devenit independent şi că acesta nu a depus o solicitare de adeziune la grup, ci doar a emis o cerere pentru a fi sprijinit de grupul PDL ca membru în comisia SRI. Social -democraţii au făcut referire şi la regulamentul şedinţelor comune care prevede că algoritmul politic în ceea ce priveşte componenţa comisiilor comune ale celor două camere este stabilit de grupurile parlamentare, aceste comisii urmând a fi alcătuite numai din parlamentarii care aparţin unor grupuri politice şi nu din senatori sau deputaţi independenţi, cazul lui Gabriel Oprea.
Puşi în faţa rezistenţei PSD, democrat-liberalii au dat înapoi renunţând la Oprea. Preşedintele Camerei, Roberta Anastase a revenit după consultări cu o nouă nominalizare a PDL pentru comisia SRI în persoana lui Ioan Bălan.
"Din partea grupului PD-L a venit această propunere (...) Propunerea a fost a grupului parlamentar al PDL", a comentat la finalul şedinţei Roberta Anastase cu privire la nominalizarea lui Gabriel Oprea ca membru în Comisia SRI. Ea a refuzat să precizeze când s-a luat decizia şi dacă partenerii din coaliţie au fost informaţi.
Oprea, indezirabil pentru PSD, cântărit de PDL
În luna ianuarie, Gabriel Oprea a demisionat din funcţia de ministru al Internelor, în urma unui scandal provocat în interiorul PSD de numirile făcute de acesta în cadrul Ministerului. Oprea susţinea atunci că acestea au fost făcute pe criterii politice, precizând însă că au fost respectate criteriile de profesionalism şi experienţă.
Totodată, Oprea invoca atunci interesul naţional şi al cetăţeanului pe care l-a urmărit atât prin numirile făcute la MAI, cât şi prin propria sa activitate, punând în contrapartidă presiunile politice la care a fost supus de către cercurile de interese din propriul partid.
După renunţarea la funcţia de ministru al Internelor, Gabriel Oprea a demisionat şi din Partidul Social Democrat, devenind, astfel, independent.
Marius Vulpe, Antena3.ro