Antena 3 CNN Politică Teodorescu, după scandalul PSD-PNL de o săptămână pe legea lui Iohannis: „Apar oportunităţi electorale interesante pe patru direcţii"

Teodorescu, după scandalul PSD-PNL de o săptămână pe legea lui Iohannis: „Apar oportunităţi electorale interesante pe patru direcţii"

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 23:11 27 Sep 2024 Modificat la 23:11 27 Sep 2024
klaus iohannis nicolae ciuca marcel ciolacu hepta
Klaus Iohannis, preşedintele României, alături de Nicolae Ciucă liderul PNL şi Marcel Ciolacu, liderul PSD. Sursă foto: Hepta

Bogdan Teodorescu, analist politic, a comentat, la Antena 3 CNN, scandalul din coaliţia de guvernare PNL-PSD pe legea care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat, pe listele de partid. Potrivit acestuia, asistăm la o schimbare în campania electorală prin apariţia unor oportunități electorale interesante pe patru direcții politice.

„În momentul de față noi am ajuns la un punct de schimbare interesant în campania electorală, din cauza sau datorită, hai să zicem, incidentului lui Iohannis. Nu mai o e criză. E un incident. De ce? Fiindcă au apărut ceea ce se poate numi patru oportunități electorale interesante pentru patru trasee politice. Evident, primul beneficiar al acestei povești sunt Marcel Ciolacu și PSD-ul.

Fiindcă până să dea Iohannis replica de astăzi a părut că el este cel care i-a oprit drumul spre acel traseu prin blocarea legii prin toate lucrurile pe care le-a spus, fenomen care i-a dus la o întărire a poziției lui în rândul electoratului propriu, dar și în rândul unui electorat pe care noi îl estimăm undeva la peste 80% de oameni nemulțumiți de Klaus Iohannis și care au considerat că demersul lui Ciolacu, într-un fel, le răzbună sau le răspunde la nemulțumirile față de Iohannis.

De asemenea, Ciolacu și PSD-ul în acest moment s-au eliberat de acele probleme pe care le aveau în cooperarea cu Iohannis. Poate să-l atace, poate se abțin, poate să aibă un discurs agresiv împotriva lui. Și repet, fiind într-o poziție mai slabă de imagine, domnul Iohannis îi poate avantaja.

Al treilea lucru și nu ultimul important. Ciolacu s-a izolat, dacă vreți, într-o zonă de linie de axă cu Iohannis, ceea ce este un lucru care îi permite să nu fie oarecum singurul vinovat din zonă. Până acum era oarecum considerat în pat cu dușmanul. La acest moment, el împarte oarecum vina, fiind, nu-i așa, un adversar al lui Iohannis. Acesta ar fi primul beneficiar al momentului", a spus Bogdan Teodorescu la Antena 3 CNN. 

Cum poate beneficia Mircea Geoană de scandalul PNL-PSD pe „Legea Iohannis"

În continuare, Teodorescu a explicat şi cum se poziționează ceilalți candidați la alegerile prezidențiale 2024, după acest scandal din coaliţia de guvernare PSD-PNL pe „Legea-Iohannis"  

 „Al doilea beneficiar este Mircea Geoană. El putea să fie un beneficiar direct dacă domnul Iohannis era pe listă, fiindcă a și spus, de fapt, prin intermediari: dacă îi votați pe Ciolacu și pe Ciucă, atunci îl faceți pe Iohannis prim-ministru, ceea ce este, mă rog, un slogan de campanie bunuț, interesant pentru cei cu 80% antipatie la Iohannis.

Dar acum căzând, el poate să obțină altceva din această recentă izbucnirea a ciocnirilor între PNL și PSD, cu dezvăluirile pe care le-am văzut, cu schijele care sar, ș.a.m.d. Geoană este unul dintre culegători. Fiindcă un lucru pe care noi trebuie să-l înțelegem că ni se întâmplă în această campanie electorală este că nu mai avem o campanie bilaterală stânga-dreapta pierde stânga, câștigă dreapta. În acest moment poate să piardă stânga, dar să nu câștige dreapta. Și voturile se duc ori la Iohannis, ori la ceilalți competitori, ori la Geoană, ori la ceilalți competitori de care vorbim. De asemenea, dacă PSD-ul replică foarte tare și PNL-ul este zguduit, nu neapărat voturile respective se duc la Lasconi, poate să se ducă și la Geoană. Ori în acest moment, Geoană este în postura de a se detașa un pic de dezbatere și de a putea, nu spun că o va face, are oportunitatea de a culege rezultatele", a mai spus Bogdan Teodorescu. 

Teodorescu, despre George Simion: "Merge oarecum singur„

Teodorescu a continuat apoi analiza politică avându-l în vedere şi pe George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale din acest an. 

 „Al treilea personaj care ar putea să fie interesantă este cea a partidului AUR și a lui George Simion. Și o să încerc să vă atrag atenția asupra unui similitudini cu anul 2000. În anul 2000, dacă țineți minte, președintele Constantinescu a s-a retras din cursă, l-a introdus oarecum în locul său pe Isărescu, care a vrut să joace o carte de independent.

Și stânga era câștigătoare, dar dreapta a intrat într-o formă de coroziune CDR-ul, PNL-ul, PNŢ-ul, PD-ul, foștii aliați. Și această corodare a dreptei a lăsat loc liber evoluției pe turnantă a unui partid naționalist pe vremea aceea e vorba de partidul lui Corneliu Vadim Tudor. Lucrurile care se petrec acum au oarecare similitudine, dar pe invers. Intrarea lui Iohannis, măcar teoretică pentru aceste zile, a stimulat o neliniște în zona centrală a spațiului public românesc, mai ales în zona dreptei.

PSD-ul s-a detașat și e în partea cealaltă, iar undeva pe turnantă, făcând o comunicare cu totul alternativă la ceea ce se întâmplă: inundații, finanțări, biserici, atrageri de voturi ș.a.m.d, Simion merge oarecum singur. Singura lui grijă în momentul de față începe să nu mai fie ce se întâmplă în centrul scenei politice românești, ci disputa lui cu senatoarea Șoșoacă și posibilitatea de a lua de acolo, sau de a nu lua, voturile necesare pentru a-și atinge țelul despre 18-19% ca să poată intra în turul doi", a mai spus Teodorescu. 

PNL ar putea să reînvie lupta clasică stânga-dreapta din România, spune Teodorescu

„Şi ultimul competitor care ar putea să câștige ceva din ceea ce se întâmplă este ce este cineva neașteptat, respectiv PNL-ul. PNL-ul părea a fi marele pierzător al acestei povești, depozitarul acuzelor că prin jocuri de culise face o lege de unul singur, inclusiv șocul pe care l-a primit de la Iohannis prin două refuzuri repetate, părea că îi pun pe cei de la PNL într-o situație complicată.

Faptul că astăzi s-a întâmplat acest lucru se cheamă că o cărămidă din rucsacul PNL a fost scos. Peste o lună, peste două luni, când vor fi alegeri, noi nu vom vorbi despre faptul că era Iohannis să candideze, subiectul nu mai există.

În schimb, PNL-ul ce și-a obținut. Şi-a obținut în primul rând, o axă dură cu PSD-ul, pe care îl acuză de faptul că nu știi de cuvântul că nu respectă înțelegerile politice ș.a.m.d. Desigur, subiectul este Iohannis, dar subiectul dispare. Axa rămâne. Şi în momentul de față, ei dacă știu să se miște, poate să facă două variante să reînvie lupta clasică stânga-dreapta din România.

Iohannis versus Ponta și cele mai vechi, respectiv Ciolacu versus Ciucă. Vedeți că replicile lui Ciucă sunt tot mai aspre: nu mai colaborez, nu mai am de-a face, nu mai vreau să vorbesc cu ei și, de asemenea, ei ar putea să transmită mesajul: dacă nu vreți PSD-ul la guvernare, noi suntem.

Acest lucru se mai bazează pe două ipoteze de lucru. Prima ipoteză este o scădere, dacă doriți, o reducere a intensității campaniei doamnei Lasconi, inclusiv recenta demisie a șefului de campanie nu sună deloc bine, cu două luni înainte de alegeri să-ţi plece șeful de campanie nu e nicio veselie.

Teodorescu arată o „reconfigurare a ceea ce numim campania electorală"

De asemenea, niște declarații ciudate ale doamnei, niște greșeli neprovocate, niște zone de reacție din spațiul public, neliniștea din partidul domniei sale ar putea să conducă la o, să zicem, scăderea intensității campaniei și o recoagulare spre PNL, cu o condiție: ca PNL-ul să înțeleagă că unul din principalele obstacole de a-l pune pe domnul Ciucă în turul doi se numește Mircea Geoană dintr-un motiv foarte simplu: orice fel de cercetare a bazinului electoral al domnului Geoană ne arată că el are o pondere semnificativă de vot anti-PSD, mai mare decât de vot pro-PSD.

Procentele sunt nerelevante, dar el cumulează în acest moment speranța unor oameni care nu vor să vadă PSD-ul la guvernare și îl consideră pe el cel mai bun adversar pe care poate să aibă în locul marelui partid liberal organizații, membri ș.a.m.d.

Practic, din această combinație de patru, care este rezultatul incidentul lui Iohannis, avem o ușoară reconfigurare a ceea ce numim campania electorală și o repoziționare inclusiv în temele de dezbatere despre care vom vorbi în perioadele care urmează.

Fiindcă vedeți că PSD-ul își înmoaie tonul față de PNL, PNL-ul își înăsprește tonul față de PSD, Simion aproape nu mai vorbește cu clasa politică, se duce numai pa pe zona lui, iar Geoană ciugulește de pe unde poate, prin intermediari pozitiv pentru el, prin discursul său de multe ori contondent la adresa PSD-ului și printr-o campanie negativă foarte bine pusă la punct", a spus Bogdan Teodorescu, analist politic. 

×
TOP articole
x close