Tensiuni mocnite în coaliţia de guvernare, în cadrul căreia mai mulţi miniştri PDL au reproşat unor omologi social-democraţi că nu respectă protocolul de guvernare prin recentele ieşiri critice la dresa unor măsuri luate de executiv, precum impozitul forfetar. Pe fondul unei posibile remanieri guvernamentale după alegerile europarlamentare, pemierul Emil Boc încearcă să minimalizeze aceste conflicte interne, punnd accentul pe criza economică şi soluţiile pentru depăşirea ei.
Mai mulţi lideri democrat-liberali, precum ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga şi cel al Tranporturilor, Radu Berceanu şi-u declarat nmulţumirea faţă de criticile emise de unii miniştri PSD, precum Constantin Niţă la adresa impozitului forfetar şi necesităţii eliminării acestei măsuri în 2010. Vasile Blaga a sugerat PSD să iasă la guvernare dacă nu este mulţumit de măsurile luate, în timp ce Radu Berceanu a invocat conţinutul protocolului de guvernare şi principiului constituţional al solidarităţii guvernamentale.
"Cui nu îi convine ce stabileşte Guvernul, poate să îşi spună părerea acolo, în Guvern, dar după ce s-a luat decizia ori o respectă, ori pleacă", a spus Berceanu, referitor la declaraţiile unor miniştri PSD din Cabinet.
În cealaltă tabără, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, i-a apărarea colegului său de partid şi exclude posibilitatea ieşirii de la guvernare.
"Eu am spus de la început că este o gafă (introducerea impozitului minim ? n.r.). Cred că ar trebui să facem presiuni în coaliţie ca să scoatem acest impozit cât mai repede. (...) Este vorba de aproape un milion de locuri de muncă, impozitul nu aduce foarte mulţi bani la buget, dar putem pierde foarte multe locuri de muncă. Acum a fost acest context complicat cu împrumutul de la FMI, dar eu cred că imediat cum vedem o cât de mică relansare economică ar trebui să scoatem acest impozit", a declarat Vanghelie.
Vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea a pus la rândul său afirmaţiilor miniştrilor PDL pe seama campaniei electorale.
"Sunt lucruri mai importante de care trebuie să ne preocupăm, de exemplu cum să nu pierdem banii de la Uniunea Europeană", a susţinut Dragnea, precizând că toate aceste aspecte vor fi analizate în cadrul coaliţiei.
"Sunt declaraţii de campanie electorală, nu sunt foarte fericite, dar..Nu s-a vorbit de niciun fel de remaniere. Nu este niciun fel de tensiune şi sunt convins că nici acum nu va fi tensiune ( în şedinţa coaliţiei. Nr). Sunt declaraţii făcute într-un anumit context, eu sunt sigur că acum o să discutăm lucrurile serioase, nu invitaţii la ieşirea de la guvernare", a mai spus Liviu Dragnea.
La rândul său, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat că între PSD şi PDL a fost stabilită o înţelegere privind atacurile la adresa Guvernului şi ale candidaţilor la preşedinţie.
"A fost o chestie pe care am respectat-o cu toţii. Nu aţi auzit vreun ministru PSD care să îl atace pe preşedintele Băsescu sau ceea ce am decis în Guvern. Nu există o prevedere scrisă, a fost un gentlemen's agreement, şi cred că se referea şi la domnnul Videanu?, a spus Ponta.
El a explicat şi în ce constă această înţelegere între cele două partide: "Am spus să nu afectăm activitatea Guvernul cu ceea ce va fi o bătălie politică, este normal să fie o bătălie între candidaţii la preşedinţie, dar ca miniştri, este bine să ne vedem de activitatea la Guvern".