Membrii conducerii social-democrate s-au contrat luni în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional pe tema criteriilor care ar trebui folosite pentru fixarea numărului de delegaţi cu care fiecare filială judeţeană se va prezenta la Congresul din 20 februarie. Potrivit unor surse social-democrate, sâmburele de ceartă a fost reprezentat de problema performanţei electorale: să se ţină seama de rezultatul ultimelor alegeri prezidenţiale, de primul sau de al doilea tur, sau şi de scorurile obţinute la alte scrutinuri electorale? Nervozitatea susţinătorilor lui Năstase a crescut atunci când s-a constatat că numai Marian Vanghelie va controla la Congres aproape 300 de voturi din partea delegaţilor filialelor Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. Susţinătorii lui Năastase se tem că şi alţi coordonatori de filiale vor putea face din această postură jocurile la viitorul Congres. Geoană a preferat să amâne tranşarea chestiunii criteriilor de stabilire a normelor de reprezentare trecând această sarcină în zona atribuţiilor secretarului general al partidului, Liviu Dragnea, care urmează se întâlnească în această săptămână cu liderii de organizaţii judeţene pentru a elabora o analiză în acest sens şi a remite conducerii partidului recomandările de rigoare.
Dacă partizanii lui Mircea Geoană ar dori ca filialele care au obţinut rezultate foarte bune în turul doi al prezidenţialelor să fie recompensate cu un număr mai mare de delegaţi, rivalul său Adrian Năstase a ridicat o serie de obiecţii, acesta pronunţându-se cel mult pentru luarea în considerare a sufragiilor obţinute de fiecare organizaţie judeţeană în parte la primul scrutin sau fixarea numărului de delegaţi numai după o analiză care să ţină seama de ultimele rezultate înregistrate la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a invocat în şedinţă faptul că turul doi nu este reprezentativ pentru a analiza într-o manieră corectă eficacitatea şi aportul de voturi adus de fiecare organizaţie în parte, mai ales că în runda secundă pentru Cotroceni candidatura lui Mircea Geoană a fost susţinută şi de alte formaţiuni politice, nu doar de PSD.
El a criticat o asemenea măsură arătând că unii liderii de organizaţii, care mai coordonează şi alte filiale, precum Marian Vanghelie, candidat la un post de vicepreşedinte, vor fi avantajaţi la Congresul din 20 februarie. Potrivit surselor cittae, liderul PSD Bucureşti se bazează pe 220 de voturi numai din zona acestei filiale, plus alte 60-70 din zona filialelor Ilfov şi Giurgiu pe care le coordonează.
De altfel, Năstase a recunoscut după şedinţă că au existat anumite tensiuni între membrii BPN provocate de cestiunea criteriilor de desemnarea a delegaţilor PSD.
?Nu avem în acest moment posibilitatea de a impune un set de criterii privind norma de reprezentare. Dacă te uiţi la performanţă, unii doresc sp se vadă performanţa la alegerile prezidenţiale din turul doi, alţii din turul întâi, iar alţii vor să se vadă din urmă performanţele filialelor? a explicat Năstase
Liderul Consiliului a admis că există o serie de lideri judeţeni care se simt nedreptăţiţi de luarea în considerare numai a scrutinului prezidenţial, criteriu care ar văduvi propriile filiale de o reprezentare mai consistentă la viitorul Congres.
?Nevând timp pentru a pregăti toate aceste chestiuni unii dintre preşedinţi consideră că au fost nedreptăţi deoarece au obţinut mai puţine locuri pentru delegaţii? a arătat Năstase.
O altă sursă de supărare constă în faptul că o bună parte din delegaţii care vor fi prezenţi la Congres vor fi dintre membrii de drept ai Consiliului Naţional al PSD.
?Există o presiune din partea judeţelor privind reînnoirea unui anumit număr al delegaţilor? a mai spus preşedintele CN.
Potrivit surselor cittea, cele mai nemulţumite de eventuala împărţire a numărului de delegaţi sunt filialele din Transilvania şi Banat care nu au făcut prea mulţi purici la ultimele algeri.
Marius Vulpe, Antena3.ro