Antena 3 CNN Politică Tensiune în PSD: Filialele se agaţă de funcţiile din deconcentrate. PDL vrea schimbarea prefecţilor

Tensiune în PSD: Filialele se agaţă de funcţiile din deconcentrate. PDL vrea schimbarea prefecţilor

Tensiune în PSD: Filialele se agaţă de funcţiile din deconcentrate. PDL vrea schimbarea prefecţilor
01 Oct 2009   •   17:16

Conducerea social-democrată a dat ordin propriilor colegi de partid să se retragă din funcţiile în care au fost numiţi politic, fie ea una de secretar de stat, directori de agenţii naţionale sau de servicii deconcentrate. Decizia nu se bucură însă de asentimentul tuturor filialelor PSD. Surse social-democrate din teritoriu susţin că reprezentanţii mai multor filiale vor veni vineri, la Congresul de lansare a candidaturii la prezidenţiale a lui Mircea Geoană, cu jalba în proţap pentru a cere socoteală liderilor de la centru. Liderii PSD din teritoriu sunt nemulţumiţi că sunt obligaţi să-şi debarce proprii oameni din funcţiile deţinute prin concurs la nivelul direcţiilor descentralizate. PSD se mai confruntă cu încă o problemă, dar care vine de această dată din zona PDL: democraţii plănuiesc ca până la sfârşitul săptămânii viitoare, prefecţii şi subprefecţii susţinuţi de PSD să fie schimbaţi din funcţii prin procedura dislocării acestora şi retrogradării lor în posturi de inspectori guvernamentali.

Toţi social-democraţi numiţi politic în structurile guvernamentale trebuie să se retragă odată cu miniştrii, a declarat joi, secretarul general interimar al PSD, Liviu Dragnea, după ce miniştrii PSD au pus în aplicare decizia de a demisiona din Executiv. El a amintit că în discuţia dintre liderii partidului şi miniştrii PSD, care a urmat deciziei lui Băsescu de semnare a revocării lui Dan Nica, s-a hotărât ca toate persoanele numite politic de PSD în structurile guvernamentale să se retragă.

În schimb, Dragnea a exclus posibilitatea retragerii prefecţilor agreaţi de PSD, susţinând că aceştia nu intră sub incidenţa acestei decizii politice, ei fiind numiţi prin concurs şi nefiind afiliaţi unui partid.
Declaraţiile lui Dragnea au fost urmate de un val de demisii în rândul secretarilor de stat şi a unor şefi de agenţii guvernamentale, în timp ce în teritoriu numai o parte din lideri filialelor social-democrate au confirmat că se vor conforma deciziei conducerii centrale şi-şi vor retrage oamenii din fuhcţiile deinute la nivelul serviciilor descentralizate.

Social-democraţii se lasă greu din funcţiile deconcentrate

Nu puţine au fost şi luările de poziţii contrare ordinului venit din partea conducerii centrale a PSD. PSD Neamţ a anunţat că aşteaptă ca directorii instituţiilor descentralizate din judeţ care sunt membri ai PSD să fie schimbaţi din funcţie de PDL, împreuna cu cei doi subprefecţi propuşi şi susţinuţi de acest partid. Dintre cei 37 de directori coordonatori din judeţul Neamţ, 19 sunt din partea PSD, doar unii dintre ei declarând că vor demisiona imediat ce li se va cere.
La nivelul judeţului Harghita, liderului filialei PSD, Mircea Duşa a susţinut că şefii de deconcentrate fost numiţi după formarea coaliţiei PSD-PDL "nu au motive să demisioneze de la conducerea serviciilor".
"Harghita este un judeţ cu specific aparte, cei mai mulţi şefi ai deconcentratelor sunt preluaţi din mandatul anterior şi sunt doar câţiva care au fost numiţi după formarea coaliţiei PSD-PDL. Oricum, aceştia nu au motive să demisioneze de la conducerea serviciilor, după ce conducerea centrală a PSD a decis să iasă de la guvernare", a explicat Duşa. La rândul lor, cei patru şefi ai serviciilor deconcentrate desemnaţi de PSD în Harghita după formarea coaliţiei PSD-PDL declară că nu vor demisiona decât dacă acest lucru le va fi solicitat de conducerea social-democraţilor.
Nici social-democraţii clujeni nu se lasă duşi din funcţii, în condiţiile în care aceştia au dat concurs pe posturi, susţine preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus. Acesta a declarat că nu are rost ca şefii de deconcentrate, membri PSD sau susţinuţi de partid, să demisioneze cu două luni înainte de alegeri şi să bulverseze administraţia locală în actuala perioadă de criză.
Preşedintele executiv al PSD Cluj, senatorul Alexandru Cordoş, a declarat, la rândul său, că directorii PSD de instituţii care vor fi daţi afară de PDL vor fi sprijiniţi, inclusiv din punct de vedere juridic, în instanţă, pentru a-şi menţine funcţiile.
În acest judeţ, PSD a numit peste 55 de directori sau directori adjuncţi în serviciile deconcentrate, din care jumătate sunt persoane susţinute de partid.

Vicepreşedintele PSD Constantin Nicolescu, preşedinte al PSD Argeş, a declarat, la rândul său, că administraţia trebuie să funcţioneze în continuare, că ruperea coaliţiei nu ar trebui să genereze "frământări prea mari în teritoriu" şi că nu se pune problema unei demisii în bloc a directorilor de deconcentrate.
"Administraţia, instituţiile trebuie să funcţioneze, nu putem să le lăsăm în aer. Nu trebuie să se întâmple în teritoriu frământări prea mari. Problema schimbării conducerii unor instituţii se poate pune abia după expirarea termenului de 15 zile în care noii miniştri îşi vor prelua atribuţiile. Ei vor decide. Cât priveşte schimbarea prefecţilor şi subprefecţilor de la PSD, decizia îi aparţine primului-ministru, iar înlocuirile se pot face foarte uşor, toţi fiind numiţi interimar", a declarat Constantin Nicolescu.

Frăţia judeţului în Vâlcea bate ruperea coaliţiei de la centru

În Vâlcea, PDL şi PSD se declară fraţi de sânge şi anunţă că nu au de gând să rupă protocolul de colaborare din cauza certurilor de la centru. Dumitru Perşu, secretarul executiv al PSD Vâlcea şi Mircia Gutău, preşedintele PDL Vâlcea, au declarat că protocolul la nivel de judeţ va funcţiona în continuare, fiind constituit independent de centru şi neexistând motive pentru a se pune în discuţie ruperea acestuia, cel puţin până la alegerile prezidenţiale.
"Spun clar că protocolul la nivel de judeţ funcţionează destul de bine. Noi aşa spunem şi partenerii noştri pot confirma. De câte ori am avut probleme, au fost discutate şi noi ne-am dat un cuvânt şi ni-l vom respecta întocmai şi întotdeauna. Nu există motive să se pună sub nici o formă în discuţie, cel puţin până la alegeri, protocolul de colaborare la acest nivel", a declarat secretarul executiv al PSD Vâlcea.
"Protocolul de la Vâlcea este independent de centru. La nivelul Consiliului Judeţean, coaliţia funcţionează în termeni normali şi nu se va pune în discuţie protocolul. Noi ne înţelegem cu social-democraţii la nivelul Consiliului", a declarat, la rândul său, Mircia Gutău, preşedintele filialei Vâlcea a PDL.
PSD Galaţi cere derogarea directorilor de servicii deconcentrate de la ordinul Kiselleff-ului
Mult mai supăraţi pe conducerea centrală sunt social-democraţii gălăţeni, care prin vocea vicepreşedintelui organizaţiei judeţene Galaţi a PSD, Eugen Chebac susţin că decizia PSD de demisie ar privi numai miniştrii, secretarii de stat şi directorii de agenţii naţionale, nu şi pe directorii instituţiilor deconcentrate.
"În interiorul partidului nu s-a pus această problemă (n.r. - ca directorii de deconcentrate să îşi dea demisia). Decizia este ca să-şi dea demisia miniştrii, secretarii de stat şi directorii de agenţii naţionale. Nimeni nu a încercat să-şi apere privilegiile. Ei au fost acolo atât timp cât a decis partidul. Partidul a decis că nu mai putem merge, aşa că şi ei trebuie să se supună deciziilor partidului", a spus Chebac, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Mazăre, probleme cu proprii colegi de filială
La Constanţa liderul Radu Mazăre are de furcă cu proprii colegi de filială. Reprezentanţii PSD din conducerile serviciilor deconcentrate din judeţul Constanţa nu vor demisiona din funcţie, chiar dacă se aşteaptă să fie înlocuiţi de către noii miniştri, a declarat secretarul executiv al organizaţiei judeţene PSD Constanţa, Cristinel Dragomir.
"În privinţa şefilor de deconcentrate vom vedea ce se va hotărî la nivelul fiecărui minister, acum că am ieşit de la guvernare. Noii miniştri vor stabili sarcinile pe care le vor avea pentru fiecare serviciu deconcentrat şi este posibil ca actualii directori să fie înlocuiţi din funcţie şi să fie organizat un nou concurs pentru ocuparea acestor posturi. Oricum, nu cred că îşi vor da demisia", a afirmat Cristinel Dragomir.
În Braşov, social-democraţii conduşi de Constantin Niţă, un partizan pro-guvernare au anunţat că vor amâna penmtru sfârşitul săptămânii viitoare o decizie în ceea ce priveşte o demisie în bloc a directorilor generali sau adjuncţi ai celor 42 de instituţii deconcentrate din judeţ.
Debarcarea prefecţilor şi subprefecţilor susţinuţi de PSD, doar o chestiune de timp pentru PDL
Cramponarea social-democraţilor din teritoriu în funcţiile deconcentrate este privită cu amuzament în PDL. Potrivit unor surse democrat-liberale, strategia partidului rămas la guvernare vizează epurarea acestor structuri dar şi a rândurilor prefecţilor şi subprefecţilor până la sfârşitul săptămânii viitoare.
De altfel, primul pas ar urma să fie făcut în şedinţa de guvern de astăzi convocată de premierul Emil Boc unde se va lua în discuţie tranferarea actualilor prefecţi şi subprefecţi susţinuţi şi propuşi de PSD în corpul inspectorilor guvernamentali, o practică deja folosită cu succes acum 9 luni pentru schimbarea vechii garnituri de reprezentanţi liberali.
În paralel, filialel PDL vor trebui să vină în această perioadă cu propriile propuneri de nominalizări pentru funcţiile de prefect şi subprefect, dar şi pentru posturile din serviociile deconcentrate, mai susţin sursele citate.
?Cât timp PSD nu mai este dispus să-şi asume guvernarea centrală alături de noi, nici guvernarea locală mai trebuie exercitată de reprezentanţii lor. Vom face numirile până la sfârşitul săptămânii viitoare? susţin democrat-liberalii citaţi.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close