Antena 3 CNN Politică Taxe şi o altă locaţie pentru ministudiourile Tv de la Cameră: Deputaţii, nervoşi că se împiedică în cabluri

Taxe şi o altă locaţie pentru ministudiourile Tv de la Cameră: Deputaţii, nervoşi că se împiedică în cabluri

4 minute de citit Publicat la 13:05 06 Mai 2010 Modificat la 13:05 06 Mai 2010
Taxe şi o altă locaţie pentru ministudiourile Tv de la Cameră: Deputaţii, nervoşi că se împiedică în cabluri
Televiziunile care doresc să emită în spaţiile Camerei Deputaţilor lucrările legislative ale acestui for ar putea să plătească pe viitor o taxă simbolică. Conducerea Camerei este pe punctul de a impune o taxă pentru cele patru posturi de televiziune care au solicitat permisiunea pentru a amplasa ministudiouri pe holurile clădirii Parlamentului: Antena 3, Realitatea TV, VOX News şi OTV. Deputaţii din Biroul Permanent mai iau în calcul găsirea unei locaţii speciale pentru amenajarea acestor studiori, după ce mai mulţi parlamentari s-au plâns de aspectul ?respingător? al echipamentului de televiziune folosit, în special de cablurile aşternute pe holurile Camerei. Social democratul Adrian Năstase a propus chiar colegilor crearea unor seturi de criterii, în funcţie de rating şi de alte aspecte similare, în baza cărora să se acorde de acum înainte accesul televiziunilor pentru transmiterea lucrărilor din plen şi din comisii.
Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au discutat luni dacă să ofere sau nu acces gratuit televiziunilor private pentru amenajarea de ministudiouri pe holurile acestui for legislativ. Cum cele patru posturi de tleviziune ar dori în continuare să emită de la nivelul P1 din raţiuni logistice, deputaţii au analizat posibilitatea încheierii unei convenţii scrise cu acestea care să implice costurile cu energia electrică şi alte utilităţi.
Discuţiile despre locaţie şi costuri au fost pigmentate cu ironiile social-democratului Adrian Năstase care a remarcat că prin acreditarea VOX News şi OTV la lucrările Camerei se crează un raport mediatic egal pentru Putere şi Opoziţie.
?Cred că pe fond este un lucru bun, pentru că până acum aveam aici două televiziuni ale Opoziţiei şi este important să vină şi două televiziuni ale Puterii ca să echilibrăm cumva mesajele, cel puţin aşa spun ziariştii şi de aceea mi-am permis să fac acest comentariu, deşi vor fi mulţi care vor spune că în nici un caz VOX TV nu este un post guvernamental şi nici Realitatea al Opoziţiei, dar dincolo de aceste chestiuni eu cred că ar fi foarte greu să schimbăm, după ce am luat o decizie, să-i mutăm din zona aceasta în altă zonă. Am crea mult mai multe tensiuni, nemulţumiri decât ne putem închipui şi nu cred că avem nevoie de aşa ceva a atras atenţia Năstase.
În ceeea ce priveşte costurile pe care le presupun amplasarea acestor ministudiouri, vicepreşedintele Camerei a propus colegilor stabilirea unui prag financiar, care, odată depăşit, să fie suportat din buzunarul televiziunilor.
Năstase a mai venit cu ideea creării unui set de reguli şi criterii în baza cărora să se accepte sau nu pe viitor solicitările televiziunilor de a transmite lucrările legislative din incinta Parlamentului.
?Eu cred totuşi că ar trebui să ne gândim de pe acum la nişte criterii după care să luăm astfel de decizii, pentru că vor mai veni şi alţii. Nu spun, sigur că unele dintre ele sunt posturi foarte importante din punct de vedere politic ? am văzut şi în campania electorală TARAF TV de exemplu, sau altele şi atunci..? Lăsând gluma la o parte, va trebui să stabilim nişte criterii fie în funcţie de rating, fie în funcţie de ? ştiu eu ? poate Secretariatul General împreună cu chestorii sau cu secretarii, în sfârşit, cum credeţi, să gândim totuşi nişte criterii, pentru că vor mai fi astfel de solicitări, sunt absolut sigur şi va trebui să avem un răspuns care să nu pară cumva că este un răspuns îndreptat împotriva unuia dintre posturile de televiziune, să fie o chestiune de principiu pe care o anunţăm dinainte şi ştim că limităm zona aceasta de participare care ştiam de la început că va antrena astfel de solicitări? a explicat Năstase.
Cum potrivit memorandumului prezentat secretarului general al Camerei, Gheorghe Barbu, costul per televiziune nu se ridică decât la suma simbolică de 600.000 de lei vechi, liberalul Mihai Voicu a pledat pentru instituirea unui regim de gratuitate.
?În privinţa utilităţilor, trebuie totuşi să acceptăm ideea că şi dacă sunt şi dacă nu sunt, noi tot încălzim, că dacă dispar televiziunile, spaţiul acela nu este rece brusc peste a doua zi. Cred că dacă costul per televiziune, pe lună este de 600.000 de lei vechi, aş propune să nu ne complicăm cu convenţii. Una singură din gratuităţile pe care le-am aprobat azi acoperă toate costurile pe un an? a arătat Voicu.
Propunerea sa s-a lovit însă de opoziţia reprezentanţilor PSD şi UDMR care au insistat pentru semnarea unei convenţii cu televiziunile private.
?Acestea sunt nişte societăţi comerciale private, care trebuie să intre într-o relaţie contractuală cu Camera! Dacă era vorba de TVR sau de Radio România Actualităţi, probabil că era altceva. Aşa, chiar dacă este simbolic tariful, trebuie să existe o relaţie contractuală între Cameră şi televiziuni? a replicat social-democratul Mircea Duşa.
În schimb, udemeristul Seres Denes s-a arătat nemulţumit că tot se încurcă în cablurile tv de pe coridoare şi de aspectul ?respingător? provocat de toate aceste echipamente. El a propus găsirea unei alte locaţii decât cea de la P1.
?Dacă acceptăm să fie toată lumea la P1, atunci, să avem în vedere, la încheierea convenţiei, şi cablajele, aparatura, pentru că, până la urmă, nu putem circula pe coridoare! Deci să avem în vedere aceste chestiuni, pentru că este şi din punct de vedere al aspectului respingător să vezi peste tot cabluri trase ş.a.m.d. Eu zic că mai bine ar fi în altă parte, dar, sigur, să fie potrivit şi pentru ei, dar convenţie trebuie încheiată. Chiar dacă plătesc modest, cât e, atâta e, dar să avem în vedere în convenţie şi aceste chestiuni vizavi de cablarea aparatelor ş.a.m.d.? a arătat Denes.
?Legat de spaţiul acesta, de la P1, poate că hotărârea Biroului trebuie să se refere la un termen, probabil, la actuala sesiune şi, între timp, în vară, să se găsească un spaţiu unde să-şi amenajeze ministudiouri, cu sprijinul Camerei şi să nu ne mai împiedicăm de cabluri pe aici! Pentru că ei invită, până la urmă, la acele studiouri, colegii noştri, dar nu trebuie să fie chiar pe holul de la P1? a susţinut şi Duşa.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close