Antena 3 CNN Politică Taxa pe preşedinţie îl irită pe Geoană. Liderul PSD nu vrea să creeze impresia că s-ar teme de Oprescu

Taxa pe preşedinţie îl irită pe Geoană. Liderul PSD nu vrea să creeze impresia că s-ar teme de Oprescu

Taxa pe preşedinţie îl irită pe Geoană. Liderul PSD nu vrea să creeze impresia că s-ar teme de Oprescu
10 Aug 2009   •   18:22

Propunerea Autorităţii Electorale Permanente(AEP) de introducere a unei taxe de 300.000 de euro pentru candidaţii independenţi la alegerile prezidenţiale l-a cam scos din fire pe liderul PSD, Mircea Geoană. Surse social-democrate susţin că liderului PSD nu i-a căzut prea bine o asemenea măsură restrictivă care ar putea induce ideea că i-ar fi teamă mai mult de o eventuală candidatură ca independent al lui Sorin Oprescu decât de cea a preşedintelui Traian Băsescu. Nici ridicarea pragului de semnături de la 200.000 la 500.000 de semnături, o idee se pare susţinută chiar şi de social-democratul Viorel Hrebenciuc, nu serveşte scopurilor şi imaginii lui Geoană, afirmă aceleaşi surse.
Drept urmare, preşedintele PSD a anunţat că se opune introducerii taxei de 300.000 de euro pentru candidaţii independenţi la alegerile prezidenţiale sau altor forme de restricţii.

"Sunt tot soiul de propuneri năstruşnice în ultima perioadă.(...) Nimic mai fals, nu sunt de acord. Cine vrea să candideze să candideze, nu e nevoie de oprelişti. Să aleagă românii pe cel pe care-l consideră, sau cea, dacă va fi şi o doamnă, pe care-i consideră cei mai potriviţi ca să conducă România în viitor", a declarat Geoană, precizând că asemenea propuneri nu au făcut niciodată obiectul unor discuţii în cadrul coaliţiei PSD-PDL.

Potrivit surselor citate, de propunerea AEP nu ar fi străină o parte din social-democraţii care văd cu ochi buni o eventuală candidatură prezidenţială a primarului Capitalei, Sorin Oprescu, dar cu susţinerea PSD. ?În prezent, sunt unii care încearcă crearea unei presiuni psihologice asupra lui Geoană în speranţa că va renunţa să mai candideze. Nu au nici o şansă. Geoană va rămâne candidatul PSD? susţin sursele citate, care nu exclud totuşi apariţia unor consecinţe negative de imagine pentru liderul PSD, dacă această propunere va fi menţinută de AEP sau susţinută de PDL.

Totuşi, nu toţi liderii pesedişti cred că o asemenea măsură ar fi contraproductivă. Fost candidat la preşedinţie şi lider al Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase a apreciat luni că s-ar impune anumite măsuri restrictive pentru a se preveni inflaţia de candidaţi la Cotroceni înregistrată în trecut.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close