Antena 3 CNN Politică Tăriceanu, silit să apeleze la soluţii de avarie anti-Orban. Meleşcanu, retras din cursa pentru numărul doi PNL

Tăriceanu, silit să apeleze la soluţii de avarie anti-Orban. Meleşcanu, retras din cursa pentru numărul doi PNL

4 minute de citit Publicat la 12:07 18 Mar 2009 Modificat la 12:07 18 Mar 2009
Tăriceanu, silit să apeleze la soluţii de avarie anti-Orban. Meleşcanu, retras din cursa pentru numărul doi PNL
Actualul vicepreşedinte al PNL, Teodor Meleşcanu nu va mai candida pentru proaspătul post de prim-vicepreşedinte al partidului. El l-a lăsat astfel pe liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, descoperit, cu doar câteva zile înainte de Congres. Tăriceanu a fost nevoit să apeleze la o soluţie de urgenţă pentru a încerca să blocheze drumul lui Ludovic Orban spre postul de primvicepreşedinte. Surse liberale susţin că liderul PNL Ilfov, Marian Petrache a fost împins de preşedintele de partid să-şi anunţe intenţia de a deveni contracandidatul lui Orban. Voturile din tabăra lui Tăriceanu pentru acest post riscă însă să se scindeze. Fidel lui Tăriceanu, liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu şi-a anunţat şi el candidatura pentru locul doi în partid. La fel a procedat şi băcăuanul Romeo Stavarache. În cealaltă tabără, Relu Fenechiu a fost convins de Antonescu să se mulţumescă cu un loc de vicepreşedinte pentru a nu afecta şansele lui Orban.

În acest moment, doar doi liberali se bat pentru şefia partidului: vicepreşedintele Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu. După anunţul retragerii lui Meleşcanu din cursa pentru postul de prim-vicepreşedinte, alţi trei liberali fideli lui Tăriceaniu vor să-şi încerce forţele cu Ludovic Orban. Toţi trei sunt lideri de filiale judeţene: Teodor Atanasiu conduce organizaţia liberală de Alba, Marian Petrache pe cea de Ilfov, iar ultimul înscris, Romeo Stavarche este şeful liberalilor băcăuani.

Alţi 160 de liberali şi-au depus candidatura pentru unul din cele 29 de locuri din Biroul Politic central, susţin surse liberale. 15 dintre ei vor deveni vicepreşedinţi, restul simpli membri în BPN. Opt dintre ei sunt daţi ca şi siguri, ca urmare a modificărilor statutare care prevăd accederea în BPC a liderilor celor mai performante opt filiale. Printre filialele considerate câştigătoare se numără cea de Arad, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Iaşi, Maramureş, Prahova sau Teleorman.

Derută în tabăra lui Tăriceanu

Vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu a anunţat miercuri, că nu va mai candida pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, ci pentru cea de vicepreşedinte în BPC. El a explicat că o candidatură pentru prim-vicepreşedinte ar fi "imorală", de vreme ce luni, în cadrul Delegaţiei Permanente a partidului, a votat împotriva înfiinţării acestui post.
"O să-mi depun candidatura pentru o funcţie de vicepreşedinte în BPC. Am fost unul dintre cei care au considerat că nu se justifică şi am votat împotrivă. Ar fi ciudat şi imoral să-mi depun candidatura", a spus Meleşcanu.
Surse liberale susţin însă că retragerea lui Meleşcanu ar veni în urma unei discuţii cu Tăriceanu, în cadrul căreia liderul PNL i-a reproşat acestuia că s-ar face vinovat de votul dat de Delegaţie pe tema înfiinţării funcţiei de prim-vicepreşedinte. Ezitarea lui Meleşcanu în a-şi asuma clar intenţia de a candida pentru acest post ar fi contribuit la apariţia unor defecţiuni în tabăra lui Tăriceanu, susţin sursele citate.

Şansele soluţiei de avarie Petrache, afectate de Atanasiu şi Stavarache

Rămas fără coechipier în cursa pentru primele două funcţii de conducere în partid, Tăriceanu a apelat la o soluţie de urgenţă. Vechiul său susţinător, liderul PNL Ilfov Marian Petrache şi-a anunţat astăzi intenţia de a candida pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, împotriva lui Ludovic Orban.
Chiar dacă a votat împotriva înfiinţării funcţiei de prim-vicepreşedinte, "pentru că bicefalismul nu face bine niciunui fel de organizaţie", Petrache a susţinut că s-a hotărât să candideze după ce a văzut "ce rol are prim-vicepreşedintele - de organizator şi de coordonator al comisiilor de specialitate". 
"Având în vedere experienţa pe care o am de prefect, secretar de stat la cancelaria premierului, secretar de stat la Ministerul de Interne, mi se pare firesc să candidez la această funcţie şi cred că sunt pregătit", a explicat liderul ilfovean motivele apetitului său brusc pentru această funcţie.
"Îl susţin pe Călin Popescu Tăriceanu, toată organizaţia", a mai afirmat Petrache. El a adăugat că organizaţia Ilfov nu are nimic cu Crin Antonescu şi a recunoscut că a fost printre cei care au discutat cu ambele tabere pentru un tandem al celor doi lideri - Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu. "N-a dorit, asta este", a afirmat el.
Calculele lui Tăriceanu au fost date însă încă o dată peste cap de anunţul liderului PNL Alba, Teodor Atanasiu de candidatură pentru locul de prim-vicepreşedinte.

"Mă recomandă faptul că am câştigat o bătălie împotriva lui Traian Băsescu, în perspectiva obiectivului PNL care este să-l înlăture pe Traian Băsescu de la putere la alegerile prezidenţiale", a spus Atanasiu, amintind de momentul suspendării sale de către preşedintele Băsescu din funcţia de ministru al Apărării şi de finalizarea anchetei procurorilor împotriva sa.
Chiar dacă îl susţine pe Tăriceanu pentru şefia partidului, Atanasiu nu se bucură de trecere prea mare pe lângă Tăriceanu, însă el speră să ralieze la cauza sa voturile liberalilor ardeleni. Mai mult, în rândurile liberalilor fideli actualului lider de partid există temerea că anunţul lui Atanasiu riscă să afecteze şansele lui Petrache de accederea în acest post.

Exemplul lui Atanasiu a fost urmat în ultima zi de depunerea candidaturilor şi de către liberalul băcăuan, Romeo Stavarache. Voturile taberei lui Tăriceanu riscă să se împartă la trei în cazul în care liderul PNL nu-şi va face cunoscută rapid opţiunea publică pentru unul dintre cei trei candidaţi care visează să-i sufle locul de prim-vicepreşedinte lui Ludovic Orban

Fenechiu lasă spaţiu liber lui Orban

În tabăra vicepreşedinţilor Crin Antonescu şi Ludovic Orban rândurile au fost strânse în jurul principalilor doi competitori. Conform ultimelor numărători făcute, cei doi ar conta pe voturile a 900-980 de delegaţi la apropaitul Congres.

Liderul ieşean, Relu Fenechiu a fost convins să nu-şi mai depună candidatura pentru funcţia de primvicepreşedinte pentru a nu micşora şansele colegului Orban, celălalt pretendent la acest post.
Drept urmare, Fenechiu a anunţat marţi, că de vreme ce nu a susţinut înfiinţarea acestei funcţii, nici nu candidează pentru ea, optând să se înscrie pentru obţinerea unui nou mandat de vicepreşedinte.
"În politică trebuie să fii consecvent. Atâta timp cât m-am manifestat împotriva funcţiei de prim-vicepreşedinte, nu pot candida. Voi candida cu siguranţă pentru funcţia de vicepreşedinte", a afirmat Fenechiu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close