"România şi Ungaria fac parte din grupul celor opt ţări care au avut o poziţie comună, în octombrie, la Varşovia, în privinţa pachetului de schimbări climatice. Dorim să continuăm aceste consultări pentru că eforturile făcute de ţările noastre în privinţa diminuării poluării, în perioada 1999 - 2005, să fie recunoscute. Din cauza acestor măsuri am avut întreprinderi care s-au închis, puterea de cumpărare a populatiei a scăzut iar şomajul a crescut", a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu la Szeged, în Ungaria.
Pachetul de schimbări climatice a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul şedinţei comune de guvern Romania - Ungaria, a patra şedinţă de acest gen condusă de premierii Călin Popescu Tăriceanu şi Ferencz Gyurcsany. România şi Ungaria vor coopera cu Preşedinţia Consiliului UE, cu alte state membre ale UE şi Comisia Europeană pentru identificarea unor "soluţii rezonabile" privind problemele de energie şi schimbări climatice, au convenit guvernele celor două ţări în şedinţa comună. Decizia a fost aprobată printr-o declaraţie comună semnată de reprezentanţii celor două guverne.
În privinţa securităţii energetice, mai precis Proiectul Nabucco, premierul Tăriceanu a ţinut să felicite partea maghiară şi a declarat că "România este foarte interesată de acest proiect, şi de găsirea unor soluţii comune alternative la cele existente".
Proiectul Nabucco prevede realizarea unei conducte de transport gaze naturale din regiunea caspică spre Europa centrală.
Gazoductul urmează să traverseze Turcia şi regiunea Balcanică, către Austria, şi reprezintă un element central al planurilor Uniunii Europene de reducere a dependenţei Europei faţă de importurile de gaze din Rusia.
În discursul susţinut în deschiderea reuniunii, Tăriceanu a mai arătat că România şi-a propus să încheie procesul de aderare la Spaţiul Schengen în primul semestru al anului 2011, când Ungaria va deţine preşedinţia UE.
În urma discuţiilor s-a convenit şi ca guvernul român să fi asistat de executivul ungar la proiectul de punere în funcţiune a unei staţii de epurare a apelor uzate în Bucureşti, care va asigura acest serviciu pentru circa 10% din populaţia României şi care să reducă volumul de poluanţi în Dunăre şi Marea Neagră.
Cele două părţi au în vedere organizarea unui seminar comun româno-ungar, cu participarea autorităţilor locale, a operatorilor economici, autorităţilor publice centrale şi a altor factori interesaţi, conform discuţiilor din şedinţa comună a celor două guverne, organizată, marţi, la Szeged.
Membrii celor două Cabinete au mai convenit asupra instituirii regimului de arie naturală protejată pentru Parcul Natural Cefa din zona de frontieră, în vecinătatea Parcului Naţional Körös-Maros din Ungaria.
În plus, Ministerele Apărării din România şi Ungaria vor colabora, pe bază de reciprocitate, în cadrul centrelor de excelenţă NATO care vor fi înfiinţate în cele două ţări.
Şi în domeniul turismului va exista o colaborare între cele două guverne, pentru o promovare eficientă a rutelor turistice comune pe pieţele externe şi pentru realizarea unui brand al zonei de vest al României şi, respectiv, al zonei de est a Ungariei. În şedinţa comună de la Szeged au fost stabilite ca rute tematice Drumul ţuicii de prune (Drumul pălincii), Drumul vinului, tradiţii culturale în mediul rural, stilul de arhitectură, parcuri naţionale/parcuri naturale.
Miniştrii români şi cei maghiari s-au întâlnit marţi, la Szeged, în cea de-a patra şedinţă de lucru comună a celor două guverne. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a avut programate întâlniri şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria, la consulatul României în ţara vecină.
Antena3.ro