Președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a spus joi, după refuzul șefei DNA de a se prezenta la Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009, că acest lucru ”este cu siguranță și o recunoaștere involuntară că s-a aflat la celebra întâlnire în calitate oficială”, făcând referire la cina dată de Gabriel Oprea.
”Dacă nu are nimic de ascuns în fața opiniei publice și în fața Parlamentului României, dacă poate explica prezența sa partizană ca magistrat într-un moment de maximă importanță politică alături de politicieni de vârf, de ce se eschivează de la audieri? Să vină cu explicații în fața Comisiei și să-și susțină cauza. Ne amintim cu toții când invoca articolul din Constituție care proclamă că toți cetățeni sunt egali în fața legii. Procurorul șef al #DNA sfidează acum #Parlamentul, situându-se deasupra legii. Este inadmisibil ca un înalt demnitar al statului român să trateze cu dispreț suveran și în formă continuată Parlamentul României”, a mai scris Tăriceanu, pe Facebook.
Jurnalistul Dan Andronic a spus că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.
Postarea integrală a lui Călin Popescu-Tăriceanu
Am luat act cu surprindere de refuzul procurorului-șef al DNA, Laura #Kovesi, de a se prezenta pentru audieri în fața Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului.
Motivația refuzului său demonstrează fie o necunoaștere a unor principii de drept, fie ignorarea acestora cu bună-știință. N-ar fi pentru prima dată, dacă ne amintim de inițiativa anchetării Guvernului de către DNA invalidată prompt de Curtea Constituțională. Și într-un caz, și în celălalt, avem de-a face cu o atitudine incompatibilă pentru un magistrat, mai cu seamă dacă ne raportăm la funcția cheie pe care o ocupă în ierarhia Ministerului Public, unde ar trebui să fie un model de profesionalism și corectitudine. Motivația refuzului de a se prezenta în fața Comisiei este cu siguranță și o recunoaștere involuntară că s-a aflat la celebra întâlnire în calitate oficială.
Lăsând la o parte pretextele total neconvingătoare în spatele cărora s-a ascuns procurorul șef al DNA, mult mai relevantă mi se pare atitudinea inconsecventă a doamnei Kovesi dictată de conjunctura politică și de interesele personale de moment. Ne amintim cu toții de sloganul invocat permanent de DNA și de slujitorii săi plătiți: „Dacă e nevinovat, să-și susțină cauza în instanță și va fi achitat”. Oare acest argument nu mai este valabil și acum, când subiectul este chiar dna. Kovesi? Dacă nu are nimic de ascuns în fața opiniei publice și în fața Parlamentului României, dacă poate explica prezența sa partizană ca magistrat într-un moment de maximă importanță politică alături de politicieni de vârf, de ce se eschivează de la audieri? Să vină cu explicații în fața Comisiei și să-și susțină cauza. Ne amintim cu toții când invoca articolul din Constituție care proclamă că toți cetățeni sunt egali în fața legii. Procurorul șef al #DNA sfidează acum #Parlamentul, situându-se deasupra legii. Este inadmisibil ca un înalt demnitar al statului român să trateze cu dispreț suveran și în formă continuată Parlamentul României.
În calitate de președinte al Senatului mă simt obligat să subliniez rolul și responsabilitățile Parlamentului într-o democrație și principiul controlului și echilibrului reciproc al puterilor într-un stat. Faptul că doamna Kovesi invocă o decizie a #CSM – ca și când CSM ar fi organ legiuitor și ar putea să acorde procurorilor statutul de „stat în stat”, ne pune mari semne de întrebare cu privire la mentalitatea și competența profesională a procurorului șef al DNA.
Așa cum în #SUA, țară pe care o considerăm un model de democrație parlamentară, la comisiile Senatului și ale Camerei Reprezentanților s-au prezentat înșiși președintele țării și Procurorul General al SUA, când au fost invitați, consider că de aceeași considerație și respect trebuie să se bucure și Comisia specială de anchetă a Parlamentului României și vom face tot ceea ce este necesar pentru ca acest lucru să se întâmple.