Antena 3 CNN Politică Tăriceanu: Propun ridicarea imunităţii prezidenţiale (VIDEO)

Tăriceanu: Propun ridicarea imunităţii prezidenţiale (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 13:13 02 Feb 2010 Modificat la 13:13 02 Feb 2010
Tăriceanu: Propun ridicarea imunităţii prezidenţiale (VIDEO)
Discursul premierului Emil Boc cu privire la priorităţile legislative ale guvernului în această sesiune legislativă a fost dur criticat de către reprezentanţii opoziţiei din Camera Deputaţilor. Cel mai vehement s-a dovedit a fi fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu. Predecesorul lui Boc a remarcat ?exerciţiul mai mult retoric? al expunerii premierului, lipsa de soluţii economice şi i-a recomandat că dacă tot face atât tapaj pe tema modernizării şi reformării statului să înceapă cu ridicarea imunităţii preşedintelui ţării şi introducerea avizului Parlamentului ca o condiţie de validare a numirilor făcute de acesta.

"Aţi spus că vă gândiţi la modernizarea clasei politice, stau şi mă întreb dacă în accepţiunea dumneavoastră reforma clasei politice înseamnă trecerea şi racolarea parlamentarilor de la alte partide de către PDL şi crearea partidului prezidenţial, cred că acesta este modelul pe care îl vedem până acum şi din partea PNL aveţi un ŤNuť categoric acestui model de reformă a clasei politice", a susţinut Tăriceanu.
Fostul premier le-a propus de altfel parlamentarilor, dar şi reprezentanţilor puterii, să se gândească serios la "necesitatea ridicării imunităţii preşedintelui României".
"Nu în ultimul rând ar trebui să ne gândim la necesitatea ridicării imunităţii prezidenţiale, care face un caz singular în rândul instituţiilor publice din România", a subliniat Tăriceanu.



Emil Boc a fost avertizat că are "obligaţia" de a se gândi la o reformă serioasă a instituţiilor şi i s-a recomandat să întreţină o legătură mai strânsă cu Parlamentul pentru a da seamă despre activitatea guvernului cel puţin săptămânal.
?Reformarea republicii şi a instituţiilor ar însemna în primul rând un Parlament mai eficient şi mai credibil, o adevărată tribună de dezbatere politică publică, în care primul-ministru să vină cel puţin o dată pe săptămână în Parlament să-şi prezinte principalele acţiuni şi direcţii pe care le-a urmat Guvernul, să răspundă la întrebărilor opoziţiei, mult mai incomode decât cele ale moderatorilor de la televiziunile prietene la care am observat că vă duceţi în mod frecvent în ultima perioadă", a susţinut Tăriceanu.
El amai apreciat că "un Parlament diminuat la 300 de parlamentari nu înseamnă modernizarea instituţiilor statului", iar "un Parlament mai puţin reprezentativ, un Parlament mai slab nu înseamnă o republică mai puternică şi mai democratică, ci din contră".
?Când vorbim despre modernizarea statului ar trebui să ne gândim serios la modul în care stabilim rolurile Guvernului, ale primului-ministru şi ale preşedintelui în ceea ce înseamnă ramura executivă. Trebuie să ne gândim care sunt modalităţile prin care exercităm un control la nivelul instituţiei prezidenţiale", a mai spusTăriceanu.
Nemulţumit s-a arătat fostul premier şi cu privire la relaţia Preşedinţie-legislativ. "Mi-aş dori foarte mult de la preşedintele României care vine şi prezintă în Parlament mesaje să nu întoarcă spatele după aceea Parlamentului şi să plece, ci să urmeze o dezbatere serioasă şi de fond. Iată câteva teme serioase de dezbatere în reformarea statului, şi nu sloganurile politice pe care le-am ascultat pentru a nu ştiu a câta oară", a conchis liberalul.
Antena3.ro

×
x close