Fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu revine cu o postare pe blogul său. În aceasta, el susţine că strategia PSD este de a juca rolul partidului din opoziţie, îm timp ce PDL ?intră în joc şi îi ameninţă de formă pe social-democraţi că îi scot de la guvernare. Urmează o piesă de teatru interpretată de cele 2 partide. Obiectivul este de a scoate PNL pe tuşă, prin crearea iluziei că opiniile pro şi contra pe toate subiectele sunt exprimate de PSD şi PDL?, crede politicianul liberal.
Acesta subliniază că ?jocul pe care îl fac cele două partide este unul de sumă nulă. PSD nu poate fi niciodată alternativa la PDL. Reciproca este, de asemenea, valabilă. PSD şi PDL sunt partide-surori. Ambele partide se trag din FSN, iar relaţiile dintre aceste 2 partide au fost permanent strânse. Singurul motiv pentru care PDL a reuşit să se disocieze de PSD ? dar doar la nivel de imagine ? este jocul făcut de Traian Băsescu ca primar al Capitalei şi apoi ca preşedinte?.
Liderul PNL crede că ?destinul PDL-ului ca partid de sine stătător depinde exclusiv de Traian Băsescu. Nu are doctrină, nu are lideri. Cine îşi aminteşte începutul lui 2003, când aproape trei sferturi din PD trecuse la PSD, înţelege ce spun.
Dacă PDL pierde alegerile europarlamentare, va începe migraţia spre PSD. Iar dacă Traian Băsescu va pierde alegerile prezidenţiale, PDL va fi scos de la guvernare şi va rămâne cu cel mult jumătate din activul actual de partid. Şansa PDL-ului de a mai trăi încă 5 ani este legată de victoria lui Traian Băsescu. De aici, disperarea cu care îşi joacă în aceste zile cartea pe care o mai au?.
În analiza despre PSD, Tăriceanu scrie că dacă această formaţiune pierde alegerile, ?atunci Traian Băsescu va repeta strategia pe care a încercat-o cu PNL ? fuziunea prin absorbţie. Strategia a eşuat pentru că noi, liberalii, am înţeles că fuziunea cu PD ar însemna sfârşitul liberalismului în România şi cântecul de lebădă ar dreptei autentice. PSD nu va avea aceeaşi tărie.
Concluzia este simplă: indiferent de rezultatele alegerilor care vor urma, peste un an vom avea două partide puternice pe scena politică româneasă: PNL şi PSD-L (adică, după caz, PSD cu jumătate din PDL, sau PDL cu jumătate din PSD)?.
În final, Tăriceanu lansează un mesaj către noua conducere PNL în care îşi arată convingerea că formaţiunea pe care a condus-o ?va refuza să intre la guvernare, atât timp cât nu există garanţii că programul de dreapta, liberal, nu va fi pus în aplicare?.
Antena3.ro