?Sunt soluţii pentru a evita măsuri de o asemenea duritate. (...) Măsurile de austeritate anunţate sunt tardive şi luate în pripă?, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, marţi seară, la emisiunea Sinteza Zilei. Fostul prim ministru al României a propus o serie de măsuri alternative la scăderea salariilor bugetarilor şi a pensiilor. Astfel el susţine că reducerea cheltuielilor cu aparatul de stat ar fi una dintre soluţii.
?Aparatul de stat este supradimensionat. De ce nu reducem numărul de aurtoturisme, călătoriile cu autoturismele, cabinetul demnitarului, care reprezintă costuri mari. Într-o perioadă de criză trebuie să umbli unde unde ai cheltuieli de care te poţi dispensa?, a spus Tăriceanu.
Fostul prim ministru a dat şi exemple de ţări din jurul României, care au trecut până acum cu bine prin criza economică. Printre acestea se numără Polonia, dar şi alte ţări din fostul bloc comunist, în opinia lui Tăriceanu.
?Vreau să vin să demonstrez că sunt exemple. Dintre ţările din fosta zonă comunistă, mai puţin Rusia, care au aderat la UE, criza nu a lovit în mod uniform deoarece unii au ştiut să ia măsuri. Polonia a hotărât să definitiveze privatizările la societăţile pe care le avea în portofoliu. În România, statul are participaţii la Petrom, la Electrica. Nu s- a pus porblema acestor participaţii?, a arătat Tăriceanu.
Tăriceanu: În prioadă de criză, trebuie să umblăm la cheltuieli de care ne putem dispensaFostul premier a amintit ca soluţie şi răscumpărarea acţiunilor companiei Rompetrol. ?Cazul care a fost dezbătut al societăţii Rompetrol, preluată de Kazahstan. De ce Guvernul român nu execută obligaţiunile şi nu obligă firma să răscumpere acţiunile, e vorba despre o sumă deloc negliljabilă de 600 de milioane de dolari. Societatea Kazmunai este una de stat şi nu cred că îşi va putea permite să spună că nu va plăti acele obligaţiuni?, susţine Călin Popescu Tăriceanu.
Antena3.ro