Antena 3 CNN Politică Tăriceanu, lovit subit de binele liberalilor din teritoriu. Filialele performante, cooptate în conducere

Tăriceanu, lovit subit de binele liberalilor din teritoriu. Filialele performante, cooptate în conducere

3 minute de citit Publicat la 17:42 16 Feb 2009 Modificat la 17:42 16 Feb 2009
Tăriceanu, lovit subit de binele liberalilor din teritoriu. Filialele performante, cooptate în conducere
Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu caută să spargă frontul filialelor raliate la cauza tandemului Orban-Antonescu prin afişarea unui interes subit pentru binele liberalilor din teritoriu. După ce timp ce patru ani liderii locali au avut rar ocazia de a fi angajaţi în chestiunile discutate şi decise la nivelul Biroului Politic Central al partidului, Tăriceanu a pozat luni în apărătorul intereselor acestora, propunând promovarea reprezentanţilor celor mai performante filiale în această structură. Mai mult, Tăriceanu s-a erijat în partizanul apropierii teritoriului de problemele centrului, prin menţinerea unui număr cât mai mare de vicepreşedinţi PNL. Surse liberale susţin însă că ideea a venit la presiunea unor preşţedinţi de Consilii Judeţene care i-au cerut lui Tăriceanu cooptarea lor în structurile de conducere.
Şantajul preşedinţilor de CJ-uri, exploatat de Tăriceanu în favoarea sa
Conform surselor citate, reprezentanţii mai multor filiale şi unii preşedinţi liberali de Consilii Judeţene fac presiuni la nivel central, profitând de ameninţarea tandemului Ludovic Orban-Crin Antonescu la adresa scaunului de preşedinte deţinut de Călin Popescu Tăriceanu, Astfel liberalii din Călăraşi, Hunedoara, Giurgiu şi Maramureş i-au cerut lui Tăriceanu să sprijine promovarea lor în Biroul Politic Central la a căror masă nu au mai fost invitaţi de multă vreme. În caz contrar, aceşti lideri locali ar putea înclina balanţa voturilor la viitorul Congres în favoarea rivalilor actualului preşedinte PNL.
Cu doar câteva zile în urmă, Tăriceanu dispunea prin proprii oameni din comisia de statut, reducerea numărului de vicepreşedinţi de la 15 la doar 5 posturi şi tratarea Bucureştiului ca o singură organizaţie, cu un singur vot şi nu cu 6 voturi, ale sectoarelor, ca până în prezent.
Luni, poziţia sa a cunoscut subit o schimbare de 180 de grade, liderul PNL susţinând că nu este de acord cu reducerea numărului vicepreşedinţilor partidului şi că va propune pentru aceste posturi opt preşedinţi de CJ şi primarii de municipii, reprezentanţi ai celor mai performante filiale.
"Unii spun că ar fi bine să diminuăm, alţii spun să-l lăsăm aşa cât este. Punctul meu de vedere este că în această fază în care suntem, în opoziţie, a da posibilitatea câtor mai mulţi dintre liberali să deţină funcţii importante în partid (...) e un lucru. Nu sunt favorabil ideii micşorării numărului de vicepreşedinţi", a declarat Tăriceanu.
Recompense pentru filialele uitate
De remarcat că în ultimul an, principalul său rival, i-a imputat în dese rânduri faptul că de când a devenit premier a neglijat interesele filialelor prin care nu ar mai fi călcat de multă vreme. Orban nu i-a iertat nici faptul că Tăriceanu a negociat cu restul partidelor politice intrarea la guvernare fără consultarea filialor. Noua mutare făcută de liderul PNL ar putea reprezenta tocmai o încercare de apropiere a unor filiale pentru consolidarea propriei poziţii înainte de Congresul la care Crin Antonescu ar putea să-şi anunţe candidatura pentru şefia partidului.
"În aceste moment, una din cele mai importante probleme pe care va trebui să încercăm să o rezolvăm la nivelul statutului este aceea de a da posibilitatea preşedinţilor de filiale care au obţinut cele mai bune rezultate să fie reprezentaţi în forul de conducere dintre congrese - Biroul Politic Central -, recunoscându-le efortul şi contribuţia la scorul general al partidului. Eu am făcut o propunere în acest sens, ca opt preşedinţi de Consilii judeţene care au obţinut cele mai bune rezultate şi împreună cu primarii de municipii reşedinţă de judeţ care au avut un aport important la media partidului trăgându-l în sus să fie reprezentaţi în BPC", a anunţat Tăriceanu.
De asemenea, preşedintele PNL a mai precizat că, în cadrul Delegaţiei Permanente de miercuri, se va aproba norma de reprezentare la Congres, conform statutului, şi numărul de delegaţi ai fiecărui judeţ. "Vom aproba şi structura comisiilor de specialitate din PNL pentru că vreau să reanimăm aceste comisii în care specialiştii noştri să poată să vină cu subiectele cele mai importante legate de ceea ce înseamnă punctul nostru de vedere proiectele noastre pe diferite domenii", a mai precizat el.
Tăriceanu nu a ezitat să ridiculizeze propunerea de înfiinţare a funcţiei de preşedinte executiv, respinsă vineri de comisia de statut a partidului, apreciind că acest gen de propuneri "sunt făcute dintr-o perspectivă individuală". "Dar acestea sunt subiecte de interes minor", a mai spus liderul PNL.

Practica guvernului din umbră, reactivată de liberali

Liberalii au mai decis luni reactivarea comisiilor interne care vor crea guvernul din umbră al Opoziţiei după modelul actualului Executiv. Adormite pe vremea guvernării Tăriceanu, aceste comisiii de specialitate vor fi reconstituite miercuri prin decizia Delegaţiei Permanente a PNL. Comisiile vor respecta structura actualului guvern Boc şi vor fi coordonate de vicepreşedinţii partidului, ele urmând a elabora reacţiile de răspuns la măsurile şi deciziile actualei puteri.
Foto: intactimages.ro
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close