Sub titlul "Ce va alege PNL ? războiul sau pacea?", Tăriceanu îşi reia punctele de vedere deja susţinute în ziua în care Delegaţia Permanentă a partidului decide politica de negociere pentru viitor.
"Scriu aceste rânduri acum, când PNL se află în faţa unei decizii esenţiale pentru viitorul său ca partid şi pentru viitorul României. În ultima săptămână, i-am îndemnat pe mai tinerii mei colegi la prudenţă şi la înţelepciune. I-am îndemnat să ia în calcul toate opţiunile, înainte de a lua o decizie. Şi mai ales să ia în calcul toate efectele acţiunilor lor. Nimic nu este mai riscant pentru PNL şi pentru România decât să luăm decizii emoţional, aflaţi încă sub influenţa unei campanii electorale negative - poate cea mai negativă din ultimii 20 de ani", scrie Tăriceanu.
În opinia deputatul liberal, România nu îşi permite încă 4-5 ani de război politic. "Poziţia mea este clară: Dacă nu vom avea un guvern stabil, există riscul ca şomajul să explodeze şi să devenim Ťsăraciiť Europei. Vom arunca 4 ani de muncă prin măsuri de dreapta, doar pentru că vrem război? Atenţie! Nu spun să dăm uitării toate trădările din trecut şi să devenim aliaţi. Vorbesc despre un armistiţiu, despre necesitatea ca PNL să adopte o poziţie echilibrată, atât în raport cu PSD, cât şi în raport cu PDL şi Traian Băsescu. Să nu uităm de principiile de dreapta, deci să nu uităm că PSD este un partid de stânga. Şi să nu uităm nici de conflictul anterior cu Traian Băsescu şi PDL. Dar să ne concentrăm spre viitor şi să avem clar în minte costurile şi beneficiile deciziei pe care o vom lua", afirmă Călin Popescu Tăriceanu.
Fostul premier nu ezită să-l citeze pe strategul militar Carl von Clausewitz: "Nimeni nu trebuie să înceapă un război, fără ca mai întâi să aibă clar în minte ce vrea să obţină prin acel război şi cum poate obţine victoria", un concept care se vrea o critică a modului în care colegii săi de partid înţeleg să stârnească un nou război fără să aibă vreo idee ce vor să obţină şi cum să câştige.
"Mulţi colegi de-ai mei vor să înceapă un nou război. Problema cea mai mare nu este că vor să îl pornească. Problema cea mai mare este că nu au nici o idee ce vor să obţină din acest război şi nu au nici o idee cum să îl câştige. Strategia lor este să declare un nou război lui Traian Băsescu, urmând ca apoi să vadă cum şi dacă îl pot şi câştiga", afirmă Tăriceanu.
Tăriceanu invocă şi propria sa experienţă cu Băsescu, arătând că "nimeni nu ştie mai bine valoarea păcii decât cei care s-au luptat - şi nu în vorbe".
"A fost un război pe care aş fi preferat să nu îl port, dar am făcut-o pentru că am ştiut că numai aşa pot să pun în practică programul de guvernare de dreapta care a adus României creşterea economică fără precedent. A fost însă un conflict din care România a avut şi de pierdut şi, de aceea, în ultimul an şi jumătate de guvernare, am încercat să evit conflictele politice. România vine acum după un an 2009 de război total, în care s-au folosit toate armele. Protagoniştii acestui război au fost Mircea Geoană şi Traian Băsescu. A fost un conflict care a însemnat pentru România un an fără măsuri economice anticriză. Îşi mai permite România încă 4-5 ani de conflict? Ne mai permitem să avem ca opţiune doar războiul, fără a lua în considerare pacea?", conchide Tăriceanu.
Antena3.ro