Liberalii se întrunesc miercuri în Delagaţie Permanentă, unde vor decide desfăşurarea congresului undeva spre sfârşitul luniui martie, data anunţatată de către Tăriceanu nefiind încă bătută în cuie. Potrivit surselor citate, ambele tabere şi-au mobilizat toţi oamenii. Pentru un congres extraordinar s-au pronunţat peste 90 din cei 160 care compun DP, ca urmare a lobby-ului făcut în ultimele săptămâni în teritoriu de către Ludovic Orban.
Consultări pentru anularea semnăturilor pro-Congres
Tăriceanu s-a mulat ieri pe realitatea noului raport de forţe, dând curs dorinţei organizaţiilor judeţene de a avea un congres extraordinar în această primăvară. El i-a convocat ieri la localul McMoniss din Bucureşti pe toţi cei 47 de lideri ai filialelor PNL. După consultarea fiecărui lider local în parte, Tăriceanu a anunţat la localul Mc Monnis că data Congresului extraordinar convenită în întâlnirea cu liderii filialelor liberale este 20-21 martie.
"Mâine vom avea o şedinţă prealabilă de Birou (Politic Central - n.r.), în care data care a fost aprobată pentru Congres va fi formalizată de BP şi care o va supune spre aprobare Congresului (Delegaţiei Permanente - n.r.). Ne îndreptăm spre organizarea unui Congres în 20-21 martie", a anunţat Tăriceanu.
Liderul PNL a încercat să minimalizeze efortul cuplului Antonescu ? Orban de strângere de semnături pentru acest Congres, arogându-şi meritul luării în discuţie a acestui subiect. Tăriceanu a precizat că "s-a bucurat" că, în cadrul întâlnirii cu liderii a 47 de filiale teritoriale, marea majoritate a luat "în serios" semnalul dat de el, anume convocarea unui Congres extraordinar, după încheierea unui ciclu electoral.
"Cred că un Congres extraordinar pe de o parte are menirea să reducă anumite tensiuni inerente, pentru că există o competiţie internă în fiecare partid, dar mai mult de atât, mai important, cred că un Congres extraordinar are scopul de a da o legitimitate proaspătă celor care vor conduce partidul în perioada următoare, în postura de partid de opoziţie", a explicat liderul PNL.
Liderul PNL a mai afirmat că Congresul ar trebui să fie un bun for de dezbatere a chestiunilor de ordin politic şi de racordare la "agenda cetăţeanului". "Totodată, cu ocazia Congresului vom organiza şi lansarea listei de candidaţi pentru PE", a continuat Tăriceanu.
Preşedintele PNL a anunţat că, în cadrul Delegaţiei Permanente va prezenta un raport care vizează perioada de la ultimul congres, din 2007, până la ultimele alegeri, evoluţia PNL şi un document de strategie politică pentru PNL, pentru anul 2009, marcat de "două scadenţe electorale" - europarlamentarele şi prezidenţialele.
Filialele suţin alegerile pentru conducerea PNL
Potrivit unor surse liberale, partizanii amânării Congresului după europarlamentare şi prezidenţiale au fost mult mai puţini decât se aştepta. Doar Eugen Nicolăescu şi Cosmin Micula au propus ca la congresul din luna martie să nu se desfăşoare şi alegeri pentru conducerea PNL, ideea fiind combătută vehement de ceilalţi lideri de filiale. Conform aceloraşi surse, a mai fost ridicată şi problema conducerilor interimare existente la nivelul a 20 de filiale, pe motiv că această situaţie nu ar permite organizarea unui Congres până la reglementarea lor prin alegeri interne.
Până mai ieri adeptul amânării congresului până în 2010, Tăriceanu încearcă acum să o ia înaintea tandemului format din vicepreşedinţii Ludovic Orban şi Crin Antonescu care în ultima vreme au câştigat teren în partid, raliindu-şi o serie de filiale şi adunând semnături în favoarea congresului extraordinar. Strategia pare să fi avut succes: jumătate dintre membrii Delegaţiei Permanente au semnat o rezoluţie prin care cer congres extraordinar. Mai mult, aşa cum am prezentat încă din weekend, cei doi au bătut palma pentru a se susţine reciproc la şefia partidului. Antonescu ar urma să fie preşedintele partidului şi candidatul la prezidenţiale, iar Orban, preşedinte executiv, prin modificarea statutului PNL la viitorul Congres.
Calculele lui Tăriceanu: candidtură prezidenţială şi momirea lui Crin Antonescu
Modificarea statutului a fost fluturată ieri la consultări şi de către Tăriceanu. Tăriceanu a menţionat că pentru acest congres liberalii trebuie să facă anumite modificări de statut, dar a arătatt că, în opinia sa, cel mai important lucru pentru cetăţeni este "proiectul politic pe care PNL îl va propune în continuare românilor" decât alegerea unei conduceri.
Conform surselor citate, mişcarea face parte dintr-o strategie de atragere a lui Cin Antonescu de partea sa. Acestuia i s-a propus funcţia de preşedinte executiv în cazul în care renunţă la pretenţiile legate de şefia partidului şi-l va susţine pe Tăriceanu la Congresul din această primăvară.
Totodată, şeful PNL vrea să să se folosească de teza răspândită public de Antonescu, potrivit căreia în fruntea PNL ar trebui să fie o persoană care să aibă curajul să candideze la alegerile prezidenţiale pentru a induce ideea că aceste calităţi se regăsesc în propria sa peroană.
Marius Vulpe, Antena3.ro