Dând exemple din agricultură, fostul preşedinte PNL scrie că România nu trebuie să se ferească să facă investiţii pentru a obţine ulterior un profit mai mare.
?În ultimii 4 ani, am investit ? în infrastructura din spaţiul rural, în educaţie, în sănătate. Am făcut-o, asumându-ne un deficit bugetar mai mare. Rezultatele s-au văzut însă şi în nivelul de trai al românilor şi în dezvoltarea ţării.
De câteva luni, încerc să îl conving pe Emil Boc şi pe actualii guvernanţi că politica investiţiilor prin asumarea unor deficite bugetare este strategia corectă şi verificată. Cu alte cuvinte, nu noi am inventat roata. Noi am pus în aplicare o strategie pe care alte state au aplicat-o cu succes. Toate statele europene ? Germania, Spania, Italia ? care au cunoscut o dezvoltare economică în forţă în trecut au făcut-o prin asumarea unor astfel de deficite.
La întâlnirea de săptămâna trecută am căzut de acord, împreună cu toţi oamenii de afaceri prezenţi, că strategia pe care România trebuie să o urmeze în această perioadă este continuarea investiţiilor?, punctează Tăriceanu.
El crede că guvernului Boc ?îi este însă frică să îşi asume o politică economică proprie. Ca şi Ceauşescu în anii ?70, le spune românilor că trebuie să strângă cureaua pentru a plăti datoria externă a României. Mai ştiţi ce s-a întâmplat atunci? România a rămas din ce în ce mai în spate faţă de alte economii. Nu a trecut mult timp şi au apărut cozile, problemele la căldură şi electricitate. Păstrând proporţiile, România riscă să repete aceeaşi greşeală. Nu vor fi din nou interminabilele cozi, dar cu siguranţă peste 4 ani românii vor avea aceleaşi salarii iar tinerii vor lua, din nou, ca în vremea guvernului Năstase, drumul Spaniei şi Italiei.
Ar fi păcat, mai ales că România poate ieşi mai puternică din această criză. Dacă guvernul ar avea curajul de a îşi asuma o strategie economică bazată pe investiţii, România ar continua să se dezvolte. Iar peste câţiva ani, când economia îşi va reveni, această dezvoltare va însemna o nouă rundă de creşteri semnificative a pensiilor şi salariilor?, crede liderul PNL.
Acesta promite în final că dacă Emil Boc ?va mai repeta prostia legată de visteria goală, îi voi trimite la guvern manualul de economie din primul an de la ASE. Acolo este scris negru pe alb ceea ce orice economist ştie. Un deficit bugetar nu se transferă de la un buget la altul. Bugetul pe 2009 se calculează numai şi numai din veniturile pe anul 2009. Venituri pe care Guvernul Boc nu pare a le avea pentru că gâtuie economia cu măsuri precum impozitul forfetar.?
Antena3.ro