Premierul Călin Popescu Tăriceanu a făcut, luni, la emisiunea Ştirea Zilei de la Antena 3, un sumar al mandatului său de patru ani, aflat acum la final. Probabil şi ultimul mandat, date fiind costurile politice asumate de primul ministru prin decizia de a contesta majorarea de 50% a salariilor profesorilor. Tăriceanu a explicat încă o dată faptul că majorările salariale nu se realizează când nu sunt sustenabile, mai ales pe fondul unei crize financiare internaţionale.
"I-am liniştit pe români că în momentul de faţă depozitele lor sunt în siguranţă. Mă preocupă în schimb, văzând efectul crizei asupra statelor puternice UE şi SUA, care vor fi efectele defavorabile care ar putea să apară şi în România", a spus premierul, dând ca exemplu Ungaria, care se află în recesiune. "E un caz aparte. A făcut un pas greşit când a mărit salariile bugetare. A intrat în recesiune, care acum îşi arată toată dimensiunea ei, şi Ungaria este obligată acum să ceară împrumuturi la FMI. A făcut un pas care se doreşte să fie făcut acum şi în România", avertizează Tăriceanu.
Tăriceanu: Parlamentul a fost iresponsabil în privinţa salariilor
În acest context, Tăriceanu a declarat că preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat date suplimentare privind impactul economic al majorărilor salariale în educaţie, al creşterilor de pensii la grupele de muncă I şi II şi al ajutoarelor pentru mame, înainte de a lua o decizie faţă de aceste măsuri, pe care "Parlamentul le-a adoptat cu prea puţină responsabilitate". "În aceste zile am avut o corespondenţă cu preşedintele, în care i-am adus la cunoştinţă la ce probleme ne putem aştepta odată cu adoptarea acestor legi. Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii lucrează la o analiză care urmează să fie transmisă Preşedinţiei până miercuri", a spus Tăriceanu, menţionând că Băsescu a avut o atitudine firească faţă de această problemă.
Cu condiţia "să nu avem parte de derapaje ca cele menţionate anterior", Tăriceanu spune că, în urma unor analize prezentate de specialişti, ne putem aştepta la o creştere economică de 5% în următorul an.
Discuţiile despre "salariile nesimţite" şi despre "Loganurile de lux" nu au apărut întâmplător
Tăriceanu a vorbit şi despre coincidenţa apariţiei informaţiilor privind "salariile nesimţite" şi "maşina Logan extrem de scumpă" în această perioadă în care se discută despre majorările salariale. "Nimic nu e întâmplător. Suntem în campanie electorală, chiar dacă aceasta începe la 1 noiembrie. Face parte din arsenalul unora din politica românească. Îi defineşte", explică premierul. Totuşi, "nu cred că erau justificabile anumite salarii din acele agenţii guvernamentale şi non-guvernamentale, unde salariile ar trebui corelate cu performanţa economică. La Loganuri vorbim despre o licitaţie a cărui contract nu a fost semnat. Ministrul David a luat măsura corectă de a-l demite pe şeful IGP, iar în momentul de faţă rămâne în sarcina MIRA să rezolve această problemă. Sublineiz că firma care a câştigat contractul nu este nou venită. Furniza maşini şi pe vremea lui Blaga", a încheiat Tăriceanu.
Tăriceanu: Nimic nu este întâmplător
Vorbind despre problemele întâmpinate la guvernare, Tăriceanu a spus că nu este uşor să te menţii în faţă doar cu 20 de procente, dar, "bazându-ne pe problemele din PSD şi pe lipsa unei doctrine în PD-L, am dus barca până la capăt". Cât despre viitor... "Am spus că poziţia noastră va fi costisitoare politic, dar e în interesul României ca măsura majorării salariilor să nu fie luată".
PSD, principalul adversar al PNL
Stolojan nu este un adversar pentru viitoarele alegeri parlamentare, mai spune premierul. "Din mai 2007, PD-L scade şi PNL creşte. Principalul nostru adversar este PSD". Însă nici PSD nu este de temut, pentru că "Atât Geoană şi Stolojan dau dovadă de o iresponsabilitate uriaşă. Dacă eu ca premier aş judeca înainte de binele ţării, pentru scopuri politice, aş fi zis -- Da, cum să nu, majorăm salariile la profesori. Cei din sănătate? Doriţi şi dumneavoastră? -- Să le dăm la toţi. De ce? Pentru că avem nevoie de voturi şi astfel le cumpărăm", a spus Tăriceanu.
Cât despre discuţia dacă unii miniştri ai PD-L-ului puteau aduce rezultate mai performante, Tăriceanu a declarat: "Cel mai bun ministru e întotdeauna cel care n-a fost. E plină România de miniştri care ar fi fost mai buni decât cei care sunt".
Alianţă cu PD într-un moment în care democraţii se aflau în pragul dispariţiei
El a vorbit aici şi despre Alianţa DA, încheiată într-o perioadă în care PD se afla "în pragul dispariţiei". "Am plecat în 2003 într-o alianţă împreună cu PD, într-un moment în care PD se afla în pragul dezmembrării, dispariţiei, disoluţiei. Preşedintele Băsescu s-a ales în 2004 cu voturile partidului, dar şi mai şi cu voturile PNL, care avea o cotă mult mai mare decât PD. Am crezut în continuare că această coaliţie de guvernare ne va ajuta să strângem relaţiile, dar am fost, aş spune, complet înşelat în aceste aşteptări, pentru că nu a urmat decât un atac metodic la adresa PNL", a spus Tăriceanu, menţionând că a decis scoatere PD de la guvernare deoarece acest partid, influenţat de preşedintele Traian Băsescu, avea un singur obiectiv, respectiv distrugerea PNL, pentru a ocupa poziţia de centru-dreapta pe scena politicii româneşti, şi dărâmarea Guvernului.
Tăriceanu, despre guvernarea minoritară
Război care a avut printre victime şi miniştri cu performanţe bune, dar care au fost atacaţi incorect pentru diferite presupuse nereguli şi suspendaţi din funcţie de şeful statului. Tăriceanu a declarat că fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, este "una dintre victimele vizibile ale acestui război".
Antena3.ro