Copreşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică, după ce Biroului Politic Central al formaţiunii a decis retragerea sprijinului politic pentru celălalt copreşedinte al formaţiunii, Daniel Constantin, că discursul şi agenda politică ale acestuia sunt într-o "divergenţă totală" cu acţiunile şi poziţiile politice ale ALDE, scrie Agerpres.
"Avem astăzi imaginea unui stat deformat, în care deciziile importante, în loc să fie luate de reprezentanţii cetăţenilor, de instituţiile reprezentative -Parlament şi Guvern - au fost luate în trecut în cercuri restrânse de putere, care erau dominate de ceea ce se numea - sau se numeşte în mod comun - binom sau trinom. Ei bine, am constatat că în timp ce împreună cu cea mai mare parte a colegilor mei am militat pentru revenirea la normele fundamentale ale unui stat de drept autentic, colegul nostru a devenit un susţinător şi un cântăreţ pe faţă al sistemului şi al binomului. Şi aceasta este o contradicţie majoră, aş spune, între principiile fundamentale ale liberalismului şi un om care se pretinde a fi liberal. Practic, drumurile noastre s-au despărţit - dacă vreţi - politic, în acest fel şi colegii nu au acceptat ca partidul să fie reprezentat în Guvern de un ministru care are asemenea opţiuni şi care parcă se prezintă ca un fel de tehnocrat, pentru că atunci cu toţii ne punem întrebarea de ce am mai avut alegeri şi de ce am renunţat la guvernul anterior, condus de tehnocraţi şi am ajuns într-un guvern politic", a afirmat Tăriceanu.
El a menţionat că în urma unei "lungi" dezbateri în şedinţa Biroului Politic Central al formaţiunii s-a luat decizia retragerii sprijinului politic pentru Daniel Constantin din funcţia de viceprim-ministru şi ministru al Mediului, opţiunea fiind susţinută cu 86 de voturi pentru, 5 abţineri şi 12 voturi împotrivă. Tăriceanu a precizat că s-a abţinut la acest vot.
De asemenea, el a adăugat că unul dintre motivele retragerii sprijinului politic a fost faptul că Daniel Constantin s-a opus majorităţii din partid.
"Lucrurile au început să cunoască o degradare a relaţiilor şi raporturilor în partid (...) în momentul în care, săptămâna trecută, peste 30 de filiale au organizat delegaţii permanente în care au cerut organizarea unui congres extraordinar şi pot să vă spun că astăzi sunt nu mai puţin de 37 de filiale şi este de neconceput chiar şi pentru un copreşedinte să se opună majorităţii covârşitoare a organizaţiilor judeţene cu privire la organizarea Congresului, care este o decizie majoră, obligatorie, prevăzută prin statut", a precizat co-preşedintele ALDE.