Fostul premier a criticat nuanţa de salvator a neamului indusă de către Emil Boc în propriul discurs de prezentare a bugetului pe anul 2009, arătând că actuala guvernarea a preferat să taie bugetele unor domenii sensibile precum educaţia, cercetarea, sănătatea, agricultura şi transporturile pentru a creşte bugetele Preşedinţiei, SGG-ului şi Parlamentului.
Liderul PNL a criticat şi intenţiile noului Guvern de a stimula creşterea economică, în paralel cu investirea în infrastructură şi politicile sociale. ?Oricare din intenţii sunt onorabile, dar nu pot fi realizate şi simultan? a apreciat Tăriceanu, categorisind bugetul pe anul 2009 ca fiind ?catastrofal, cel mai prost din ultimii ani?.
Iritarea liberalului a fost provocată mai ales de trmiterile premierului Boc cu privire la opera executivului precedent. ?Domnul Boc a ales să vină în faţa noastră cu un discurs politic venind cu aceeaşi placă, cea a gravei moşteniri, a irosirii iresponsabile a banilor. Deci epitete? a spus Tăriceanu.
El a ţinut să-i atragă atenţia premierului Boc că deficitul bugetar şi excedentul bugetar nu se reportează de la un an la altul. "Dacă Guvernul anterior ar fi avut un excedent de un miliard de euro, să spunem o cifră oarecare, acel miliard nu ar fi putut fi pus în bugetul pe anul 2009. Deci Bugetul din 2009, construcţia lui nu are nimic de-a face cu bugetul anterior. Nemaivorbind de faptul că trebuie să ţineţi cont că toată Uniunea Europeană, mă refer la ţările vechi, au reuşit să se refacă după război, să se modernizeze, să îşi facă infrastructuri, cum ? Mergând cu deficite bugetare importante, cu alte cuvinte, cheltuind bani mulţi pentru construcţia infrastructurii", a spus Tăriceanu.
Bugetele domeniilor de criză, văduvite în favoarea Preşedinţiei şi Parlamentului
Preşedintele PNL a avertizat că domenii de interes precum învăţământul, sănătatea sau agricultura vor avea de suferit din cauza fondurilor mult prea mici alocate de la bugetul de stat. Fostul premier a dat ca exemplu educaţia, unde actualul buget alocă 4,5% din PIB, faţă de 6%, cât fusese alocat în 2008, sănătatea, care a primit 3 procente faţă de 3,8% în 2008 sau transporturile unde cele peste patru procente au fost înlocuite cu 3,4% în acest an.
?Vă bateţi joc de cercetarea românească, iar agricultura o puneţi pe butuci? a mai amintit Tăriceanu referindu-se la înjumătăţirea bugetului acestui domeniu de la 0,6 la 0,3% din PIB, în timp ce agricultura a primit numai 1,6%.
Tăriceanu a continuat în acelaşi ton tăios, trecând în revistă bugetele majorate primite de unele instituţii: administraţia prezidenţială cu 47%, SGG cu peste 40%, Camera Deputaţilor şi Senatul cu 20% la sută.
?Reduceţi bugetul Ministerului Justiţiei cu 12%. Cum veţi susţine reforma în justiţie? Cu angajamente de fidelitate la Bruxelles?? a continuat ironic Tăriceanu.
Să vă fie ruşine!
Criticile liberale au lovit şi în promisiunile electorale făcute de actuala coaliţie în campanie. ?Aţi pomenit că anul trecut cheltuielile salariale s-au majorat cu 29%. Anul trecut, în campanie vorbeaţi de majorarea cu 50% a salariilor şi pensiilor. Vreau să vă reamintesc că în luna noiembrie am atras atenţia că majorari de salarii de 50% nu sunt posibile. Atunci aţi urlat, ne-aţi măscărit în tot felul. Acum poate ar trebui să fie ruşine nu faţă de liberali, ci faţă de românii pe care i-aţi minţit în campania electorală? a afirmat Tăriceanu, în aplauzele băncilor liberale.
?Din cele spuse de domnul Boc astăzi ar trebui să considerăm că ne aflăm în faţa celei de-a 8-a minuni a lumii. Unde minte domnul Boc? De unde majorăm fondurile alocate investiţiilor, dacă veniturile şi fondurile provenite din dezvoltarea economică sunt mai mici? Veniturile pe prima lună a anului 2009 au scăzut cu 10%. În câteva luni, foarte puţine luni, actualul guvern va veni cu o rectificare bugetară şi aceasta se va face în jos cu diminuarea şi mai drastică a cheltuielilor? a prognozat Tăriceanu.
Tăriceanu face pe economistul
Liderul PNL a intrat în pielea economistului dând sfaturi de măsuri anti-criză actualului guvern, în timp ce parlamentarii liberali se amuzau copios în băncile Parlamentului. ?Desfiintaţi cota unică domnule Boc şi majoraţi impozitele. Nu m-ar mira pentru că astfel aţi reveni acolo de unde aţi plecat, pe stânga, închizând parenteza ecuaţiei pe centru dreapta? a mai afirmat liderul PNL.
Calificând măsurile anticriză promovate de guvern ca ?extrem de palide, mai degrabă ipotetice şi iluzorii?, Tăriceanu le-a recomandat guvernanţilor să păstreze neschimbata cota de 2% a contribuţiilor la asigurările sociale şi nu majorarea acestora la 3,2%, reducerea TVA-ului la 16% ?pentru că avem nevoie de stimularea consumului într-o perioadă de contractare economică?, creşterea TVA la 25% pentru produsele de lux şi reducerea temporară a TVA-ului la 12% pentru produsele româneşti.
Antena3.ro