Tăriceanu a precizat că este atributul organelor de anchetă și al instanțelor de a stabili vinovății și de a aplica pedepsele corespunzătoare fiindcă "minerii nu au venit singuri, minerii au fost chemați, minerii au fost conduși".
"A fost o sincopă de la democrație și de la statul de drept inacceptabilă. În loc ca instituțiile abilitate ale statului să facă ordine sau să mențină ordinea, am văzut cu toții ce s-a întâmplat. Pentru aceste lucruri cineva sigur că ar trebui să dea socoteală, dar acesta este rolul Procuraturii și al instanțelor de a stabili dacă sunt vinovății și să aplice pedepsele corespunzătoare în aceste cazuri", a declarat acesta la Senat.
Întrebat dacă consideră că fostul președinte Ion Iliescu a avut un rol în Mineriada din 1990, Tăriceanu a afirmat că "lucrurile acestea sunt atât de serioase, încât, dincolo de bănuielile politice, trebuie să existe dovezi".
"Nu știu, atunci au fost multe scenarii care s-au vehiculat, dar pot spune că minerii nu au venit singuri. Minerii au fost chemați, minerii au fost conduși, pentru că până la București să pui în mișcare zeci de trenuri care să treacă prin gări nu se poate face decât cu sprijinul unor autorități — că a fost Ministerul Transporturilor, că a fost CFR, că au fost serviciile secrete de atunci. Cum vă explicați că minerii au ajuns să devasteze, de exemplu, sediile partidelor? Din Lupeni știau cumva unde sunt sediile partidelor în București, casele particulare? Lucrurile acestea trebuie să aibă o explicație. Deci, ei au fost conduși și nu au fost conduși de binevoitori de pe stradă", a mai spus acesta.
Tăriceanu le-a povestit jurnaliștilor că liderii PNL au trebuit să se ascundă pentru a scăpa "de furia minerilor", criticându-i totodată pe aceia care susțin că minerii au venit din proprie inițiativă fiindcă, în opinia sa, "conștiința civică nu înseamnă a face dreptatea cu parul și cu țeava adusă din mină".
"Eram deja unul dintre liderii mai tineri ai PNL, care a avut mult de suferit, începând cu sedii devastate, cu persoane care aparțineau partidului nostru și care au fost bătute, maltratate, care au ajuns să aibă zile de spitalizare. Noi am fost afectați și fizic, dar și sentimentul de teroare politică a fost destul de larg. Pot spune că împreună cu câțiva dintre colegii din conducerea PNL a trebuit atunci să ne ascundem. Am trăit câteva zile ca în trecut, în ilegalitate. Președintele partidului, Radu Câmpeanu, s-a ascuns și el ca să scape de furia minerilor, ceea ce nu se poate justifica în niciun fel, în condiții normale, într-o țară civilizată. Pentru lucrurile astea, nimeni nu a dat niciun fel de răspuns, nu a dat socoteală nimănui", a subliniat președintele Senatului.