Premierul Tăriceanu a anunţat echipa cu care vrea să lucreze în cabinet. Formată din liberali şi reprezentanţi UDMR. O echipă din care lipsesc nume marcante ale PNL, ca Norica Nicolai sau Crin Antonescu. Amândoi spun că nu au vrut să fie miniştri. Apar însă pe listă Ludovic Orban sau Teodor Meleşcanu, alte portavoci ale liberalilor. Formula guvernului şi declaraţiile democraţilor consfinţesc faptul că Alianţa Dreptate şi Adevăr - alianţă ce a obţinut aproximativ 31% la alegerile din 2004 nu mai există.
Unele ministere dispar din schemă, dar apar altele noi. Apar şi nume noi, unele, în posturi cheie. Este cazul Ministerului Justiţiei, la şefia căruia a fost propus Tudor Chiuariu, şeful Departamentului guvernamental de Luptă Anti-Fraudă, membru PNL.
Şeful Executivului spune că noua structură va avea un singur vicepremier şi un ministru-delegat, iar Ministerul Integrării Europene nu se va mai regăsi în guvernul remaniat. Mai mult, numărul secretarilor de stat poate fi modificat, iar Secretariatul General al Guvernului va fi condus de un înalt funcţionar public.
Primii patru miniştri avizaţi de comisii
Luni seara au fost audiaţi şi au primit aviz favorabil la comisiile parlamentare primii patru miniştri nominalizaţi care ar urma să preia portofoliile PD.
Propunerea lui
Paul Păcuraru pentru funcţia de ministrul al Muncii a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru muncă şi respectiv egalitate de şanse, cu 21 de voturi pentru, 11 împotrivă şi o abţinere. Liberalul
Cristian David a fost validat de comisiile de apărare şi siguranţă naţională şi administraţie publică din Senat şi Camera Deputaţilor pentru portofoliul Internelor şi Reformei Administraţiei, cu 36 de voturi pentru, 11 împotrivă şi o abţinere.
Comisiile de Învăţământ din Senat şi Camera Deputaţilor au validat candidatura lui
Cristian Adomniţei pentru portofoliul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, cu 25 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 2 abţineri.
Propunerea lui
Varujan Vosganian pentru funcţia de ministrul al Economiei şi Finanţelor a primit aviz favorabil din partea celor 6 comisii reunite de specialitate ale Parlamentului, cu 59 de voturi pentru, 7 împotrivă şi 2 abţineri. Pentru Vosganian au votat şi parlamentarii PRM şi PC, care anunţaseră că nu vor susţine noul Guvern, iar cei ai PLD s-au abţinut.
Primul ministru va prezenta, marţi, la ora 15.30, în plenul reunit al celor două Camere parlamentare, cererea de remaniere a Guvernului. În continuare, fiecare grup parlamentar îşi va exprima punctul de vedere pe această temă, câte 15 minute fiecare, a precizat, secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Lista noului guvern a fost adoptată în Biroul Permanent al PNL. Surse liberale citate de Mediafax spun că vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, ar fi votat împotriva noii formule a Executivului din care face parte, iar vicepreşedinţii Norica Nicolai, Marian Petrache şi Dan Radu Ruşanu s-au abţinut. Aceleaşi surse spun că Orban i-ar fi reproşat premierului Tăriceanu că în noua structură nu se regăsesc Norica Nicolai sau Crin Antonescu. Tăriceanu i-ar fi răspuns lui Orban că i-a propus lui Crin Antonescu să preia Ministerul Educaţiei, dar acesta a respins oferta.
Noul Guvern:
-
Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului
-
Cristian Adomniţei la Ministerul Educaţiei şi Cercetării
-
Cristian David la Ministerul Administraţiei şi Internelor
-
Paul Păcuraru la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei
-
Decebal Traian Remeş la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
-
Teodor Meleşcanu la Ministerul Apărării
-
Adrian Cioroianu la Ministerul Afacerilor Externe
-
Tudor Chiuariu la Ministerul Justiţiei
-
Ovidiu Silaghi la nou-înfiinţatul Minister al IMM-urilor, Comerţului şi Turismului
-
Varujan Vosganian la Ministerul Finanţelor Publice comasat cu Ministerul Economiei şi Comerţului
-
Nagy Zsolt la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei
-
Attila Korodi la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor
Boc: PD solicită constatarea în instanţă a încetării Protocolului Alianţei D.A.
Democraţii au reacţionat dur după ce premierul a anunţat lista cu noii miniştri. Preşedintele PD Emil Boc a anunţat oficial ruperea Alianţei.
?PNL realizează visul de a guverna alături de PSD. Mai mult, PNL va guverna la comanda PSD?, a precizat Emil Boc. Liderul PD a cotinuat atacul declarând că democraţii nu vor vota Guvernul Tăriceanu pentru că este ?ilegitim, trădător al Alianţei D.A. şi cu un premier impostor?. În consecinţă, ?democraţii rămân moştenitorii Alianţei D.A. şi preferă să se ducă în Opoziţie decât să trădeze electoratul care i-a ales?.
PSD susţine Guvernul restructurat
Între timp, liderii social democraţi au decis să susţină la vot guvernul restructurat propus de premier. Mircea Geoană a precizat că PSD nu a negociat nimic cu PNL în schimbul acestui vot.
PLD nu va vota guvernul PNL-UDMR
Liberal-democraţii şi-au anunţat şi ei poziţia faţă de noul Guvern: PLD nu va vota guvernul PNL-UDMR propus de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele formaţiunii, Theodor Stolojan, a anunţat că parlamentarii PLD vor participa la dezbateri dar vor părăsi sala în momentul votului. Pentru liberal-democraţi, varianta corectă în acest moment o reprezintă alegerile anticipate. Vicepreşedintele PLD, Gheorghe Flutur, spune că liberalii au desfiinţat de facto Alianţa Dreptate şi Adevăr iar orice intenţie a PNL de a folosi simbolurile D.A. este ilegală.
Antena3.ro