Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri că Parlamentul trebuie să adopte în termen de 20 de zile un punct de vedere cu privire la scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum, avizul Legislativului având însă un caracter consultativ.
Potrivit lui Tăriceanu, scrisoarea înaintată de şeful statului Parlamentului urmează să fie luată în discuţie de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi repartizată apoi Comisiilor juridice pentru emiterea unui aviz.
"Am primit astăzi scrisoarea preşedintelui României cu privire la intenţia anunţată de organizare a unui referendum. Vreau să vă aduc la cunoştinţă procedurile pe care Parlamentul le va urma, şi anume: reunirea în şedinţă comună a Birourilor permanente, Birourile permanente reunite vor sesiza cu solicitarea preşedintelui Comisiile juridice ale Parlamentului, vom stabili o dată până la care Comisiile juridice trebuie să prezinte avizul, după care urmează ca cele două Camere reunite să se întrunească în şedinţă comună în vederea adoptării punctului de vedere privitor la referendum. Acest lucru trebuie să se întâmple într-un termen de 20 de zile. Avizul Parlamentului este consultativ", a declarat Tăriceanu la Senat.
Marţi, preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis preşedinţilor celor două Camere o scrisoare prin care anunţă că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional - continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.
Preşedintele Iohannis a transmis scrisoarea preşedinţilor celor două Camere, Călin Popescu-Tăriceanu, respectiv Liviu Dragnea, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la această problemă.