Antena 3 CNN Politică Surse: Care sunt taberele din USR, înainte de Congres. „Gruparea penalilor” Vlad Voiculescu și Clotilde Armand se luptă cu „aripa” Lasconi

Surse: Care sunt taberele din USR, înainte de Congres. „Gruparea penalilor” Vlad Voiculescu și Clotilde Armand se luptă cu „aripa” Lasconi

Surse: Care sunt taberele din USR, înainte de Congres. „Gruparea penalilor” Vlad Voiculescu și Clotilde Armand se luptă cu „aripa” Lasconi
Vlad Voiculescu și Clotilde Armand vor candida pe aceeași listă pentru funcțiile de conducere din USR. Foto: Hepta
de Robert Kiss    |    24 Iun 2024   •   14:22

În USR a început lupta pentru putere. În timp ce membrii votează online viitorul președinte al partidului, se pregătesc liste pentru Congresul din 29 iunie. Atunci va fi ales noul Birou Naţional, format din 24 de membri, care poate bloca deciziile preşedintelui. Potrivit unor surse din partid, vor fi trei liste cu lideri care se vor lupta pentru împărțirea puterii: lista Elenei Lasconi, lista lui Vlad Voiculescu și Dominic Fritz, și o listă a lui Ionuț Moșteanu, în condițiile în care celălalt lider USR, care candidează pentru funcția de președine, Cristian Seilder, nu își dorește o altă funcție în cazul în care pierde alegerile.

Cele trei tabere din USR vor concura pentru Biroul Naţional, forul colectiv de conducere al partidului. Este structura de conducere care ia deciziile în USR. În trecut, Dacian Cioloș, ajuns președinte al USR, a avut parte de un Birou Național alcătuit din rivali interni, motiv pentru care în cele din urmă a ajuns să demisioneze de la vârful partidului.

Alegerea Biroului Național se face prin votul delegaților stabiliți de filialele USR din țară. Pe grupurile interne ale partidului au început deja să curgă acuzații că delegații care vor fi trimiși la București pentru a vota conducerea partidului sunt aleși pe criterii netransparente, mulți fiind rude. Miza este ca delegații să voteze așa cum cere liderul de filială, în multe dintre cazuri liderii din județe fiind și candidați pe una dintre listele rivale.

Astfel, potrivit surselor din partid, la Congres vor fi trei liste principale cu candidați pentru o funcție în Biroul Național.

Elena Lasconi, cea care este cotată cu cea mai mare șansă să câștige alegerile online pentru funcția de președinte al partidului, își dorește să obțină și majoritatea în Biroul Național. Pe lista Elenei Lasconi pentru Biroul Naţional vor candida nume ca Lucian Viziteu, Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Radu Mihaiu. 

Tabăra rivală Elenei Lasconi este cea a lui Vlad Voiculescu și Dominic Fritz. Voiculescu, cel care a obținut un loc de europarlamentar, chiar dacă rezultatul partidului la alegerile europene a fost unul dezastruos, va avea un număr important de delegați la Congres. Asta datorită rezultatului bun obținut de USR în Capitală, unde susținerea lui Nicușor Dan a adus și filialei București un scor mare. Pe listă se află și Clotilde Armand, cea care a pierdut alegerile la sectorul 1. Potrivit unor surse, rivalii din partid numesc tabăra lui Voiculescu drept „lista penalilor”, aluzie la dosarele penale în care sunt implicaţi Vlad Voiculescu şi Clotilde Armand.

O a treia listă este cea a lui Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și purtător de cuvânt al partidului. Pe listă se vor regăsi Silviu Dehelean, Stelian Ion sau Cristian Ghica. Potrivit surselor din partid, Cristian Seidler, cel care candidează pentru funcția de președinte al partidului, nu își dorește o poziție în BN, în cazul în care pierde alegerile.

Nici Radu Hossu, celalalt candidat pentru funcția de președinte al partidului, nu va candida pentru Biroul Național.

Foștii președinți ai USR, Dan Barna și Cătălin Drulă nu candidează pentru nicio poziție. Nici Cristian Ghinea nu va candida, mai spun sursele citate.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
A nins la Dâmbovicioara, în Argeș. Imagini de pe camere de supraveghere
x close