Antena 3 CNN Politică Surse: Nici „Suveraniștii” nu o vor pe Șoșoacă. Ea și Luis Lazarus nu sunt acceptați de AfD în grupul din PE

Surse: Nici „Suveraniștii” nu o vor pe Șoșoacă. Ea și Luis Lazarus nu sunt acceptați de AfD în grupul din PE

Surse: Nici „Suveraniștii” nu o vor pe Șoșoacă. Ea și Luis Lazarus nu sunt acceptați de AfD în grupul din PE
Diana Șoșoacă nu va fi primită de AfD în gurpul Suveraniștii din Parlamentul European. Foto: Hepta
de Vasile Marcu    |    Robert Kiss    |    28 Iun 2024   •   12:54

Cei doi europarlamentari SOS România, Diana Șoșoacă și Luis Lazarus, nu vor fi acceptați în grupul „Suveraniștilor” din Parlamentul European. Principalul partid care încearcă să formeze acest grup, AfD de extremă dreapta din Germania, nu este de acord cu primirea celor doi europarlamentari români, au declarat surse europene pentru Antena 3 CNN. Șoșoacă se lăuda în urmă cu câteva zile că a purtat discuții secrete în ultimul an cu AfD și că în aprilie a fost la Berlin, unde s-a concretizat colaborarea. Sursele citate, au precizat pentru Antena 3 CNN că Șoșoacă ar fi negociat cu Maximilian Krah, care a demisionat din consiliul executiv federal al partidului după afirmațiile controversate cu privire la fosta organizație paramilitară nazistă „SS”. Într-un răspuns pentru Antena 3 CNN, Șoșoacă spune că nu îl cunoaște pe Krah, dar admite că afilierea SOS România la grupul Suveraniștilor nu este acceptată de una dintre taberele din AfD.

Cel mai probabil, AfD vrea să își limiteze problemele de imagine prin evitarea asocierii cu Șoșoacă și Lazarus, după ce în ultima perioadă partidul de extremă dreapta a fost zguduit de scandaluri. Chiar cel cu care ar fi negociat Diana Șoșoacă, Maximilian Krah, a tras partidul într-un scandal uriaș prin declarațiile făcute. Luna trecută, grupul ID Identitate şi Democraţie, din care făcea parte AfD în Parlamentul european, a exclus partidul de extremă dreapta din cauza scandalurilor în care a fost implicat Maximilian Krah, cu puţin timp înainte de alegerile din 6-9 iunie pentru Parlamentul European. Krah este, de asemenea, investigat pentru legături suspecte cu Rusia și China.

După ce a fost exclus din grupul de extremă-dreapta ID, dominat în prezent de gruparea franceză Rassemblement National, partidul german de extremă dreapta AfD încearcă să își formeze propriul grup în Parlamentul European.

Europarlamentarul AfD Cristine Andreson a confirmat pentru G4Media că Șoșoacă și Lazarus nu vor fi primiți în grupul Suveraniștii. „Am avut o discuție cu cei de la SOS și am luat decizia în unanimitate să nu îi primim în grup. Aș prefera să nu discut motivele respingerii”, a declarat Anderson.

Grupul „Suveraniștii” încă nu a fost înființat oficial, fiind deocamdată un proiect inițiat de către AfD. Pentru înființarea unui grup în Parlamentul European este nevoie de un număr minim de 23 de europarlamentari care să provină din cel puțin șapte state membre UE.

Potrivit publicației austriece Kronen Zeitung printre potențialii aliați ai AfD ar fi Se Acabó la Fiesta din Spania, NIKH din Grecia, Konfederacja din Polonia, Hnutie Republika din Slovacia și Mi Hazánk Mozgalom (Mișcarea Patriei Noastre) din Ungaria. Pe listă se afla și partidul Dianei Șoșoacă, SOS România.

Diana Șoșoacă: Nu am negociat cu Maximilian Krah

Într-o reacție pentru Antena 3 CNN, Diana Șoșoacă spune că nu a negociat cu Maximilian Krah. Aceasta spune că în AfD sunt două tabere, iar una dintre acestea nu dorește afilierea cu europarlamentarii SOS România.

„Nu am negociat niciodată cu Maximilian Krah, nici nu ne cunoaștem. La discuții nu a participat niciodată Cristine Anderson. Sâmbată, 29.06.2024, are loc în Germania congresul AfD, unde sunt două tabere cu direcții diferite. O tabară liberală care este POLITICALLY CORRECT și este dispusă la compromisuri, condusă de Cristine Anderson care nu își dorește unirea cu mai multe partide din alte țări, nu numai cu S.O.S. ROMANIA, și o tabară care păstreaza linia inițială a partidului care i-a adus și succesul. Însă, sunt extrem de mândră de faptul că influențez politica germană și viitorul opoziției în această țară, precum și faptul că am pus pe jar întregul Parlament European”, a transmis Diana Șoșoacă.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Terenuri care costă cât o ceașcă de cafea pe metru pătrat
x close