Antena 3 CNN Politică Suspendarea lui Băsescu, dispută inutilă

Suspendarea lui Băsescu, dispută inutilă

3 minute de citit Publicat la 07:53 16 Apr 2007 Modificat la 07:53 16 Apr 2007
Suspendarea lui Băsescu, dispută inutilă
Premierul Tăriceanu consideră că actuala discuţie legată de procedurile de suspendare a preşedintelui nu este altceva decât ?o dispută inutilă, care seamănă cu lupta unei singure persoane pentru a-şi păstra funcţia?. Primul ministru speră ca această perioadă de conflict politic să treacă repede, să se găsească o soluţie la nivelul Parlamentului şi să nu fie afectate alegerile pentru Parlamentul European.

Pe de altă parte, conducerea PSD a hotărât luni că parlamentarii social-democraţi vor vota pentru suspendarea preşedintelui Băsescu. Liderul PSD a infirmat zvonurile cum că partidul său ar da înapoi şi ar renunţa la procedurile deja demarate. Mircea Geoană a subliniat că PSD pregăteşte un nou proiect de Constituţie, care să reglementeze clar raporturile de putere. În caz de anticipate prezidenţiale, PSD îl va lansa în cursă pe "cel mai bine plasat dintre liderii săi". "Pe sistemul actual, cel mai bine stă în sondaje Mircea Geoană", a adăugat liderul social-democrat.

Mircea Geoană este convins că vor fi suficiente voturi în Parlament pentru suspendare. Este convins că cei 150 de parlamentari social-democraţi vor vota aşa cum a hotărât partidul, chiar dacă sunt voci care se îndoiesc de succesul procedurii.

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a precizat că totul depinde de Curtea Constituţională. La 24 de ore după ce avizul Curţii se va publica în Monitorul Oficial, se convoacă Parlamentul. Dacă judecătorii se întrunesc marţi şi dau avizul în aceeaşi zi, înseamnă că joi se convoaca Parlamentul, a precizat preşedintele Senatului.

Conservatorii sunt hotărâţi să voteze în favoarea suspendării şi îi cer încă o dată preşedintelui să demisioneze înainte de şedinţa Parlamentului. Liderul conservator, Dan Voiculescu, a afirmat că şeful statului ar trebui să fie prezent la şedinţa în care se dezbate suspendarea.

Votul liberalilor va fi decisiv în Parlament
Şi PNL decide, marţi, cum va vota, în Parlament, în privinţa propunerii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a avut luni o scurtă întâlnire cu vicepreşedinţii PNL. Premierul i-a anunţat pe Crin Antonescu, Ludovic Orban, Teodor Meleşcanu, Norica Nicolai şi Dan Radu Ruşanu că marţi va convoca o şedinţă cu grupurile parlamentare ale partidului, pentru a adopta o poziţie comună la votul din Parlament.

Liberalii nu s-au grăbit să anunţe ce vor face chiar dacă voturile lor sunt decisive. Poziţia PNL va fi hotărâtoare pentru soarta şefului statului, scrie ziarul ?Adevărul?, mai ales că opoziţia nu poate strânge, în condiţiile prezenţei la şedinţă a tuturor parlamentarilor decât 228 de voturi din cele 235 necesare votării suspendării.

Totuşi, atât social-democraţii, iniţiatorii demersului, cât şi liberalii aşteaptă motivaţia avizului negativ dat de Curtea Constituţională la propunerea de suspendare. În funcţie de acest document, jurnaliştii de la ?Adevărul? scriu că se va negocia poziţia în această chestiune.

În PNL, însă, părerile sunt împărţite. O parte din membrii conducerii crede că şeful statului nu trebuie suspendat. Din această tabără fac parte, potrivit unor surse citate de ?Adevărul?: vicepreşedinţii Ludovic Orban, Puiu Haşotti, Norica Nicolai sau Varujan Vosganian. De partea cealaltă, preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, liderul deputaţilor, Crin Antonescu, sau chiar premierul Călin Popescu Tăriceanu militează pentru un vot favorabil la demersul PSD. Ei cred că PNL trebuie să continue pe aceeaşi linie după succesul excluderii PD din Guvern şi să-l ?pedepsească" şi pe Traian Băsescu.

Poziţia premierului va fi decisivă pentru atitudinea pe care o va adopta PNL la votul din Parlament asupra suspendării şefului statului. Jurnaliştii de la ?Adevărul? scriu că există şi o altă variantă, cea a abţinerii, pe care liberalii au aplicat-o la votul asupra raportului Comisiei care a analizat presupusele încălcări ale Constituţiei comise de şeful statului.

PD a anunţat, aşa cum era de aşteptat, că va vota împotriva suspendării. Motivaţia prezentată de Emil Boc: Nu există încălcare a legii fundamentale din partea preşedintelui, aşa cum a constatat săptămâna trecută şi Curtea Constituţională.

Antena3.ro

×
x close