Primele cifre care vin de la secțiile de vot din țară arată conturarea unor surprize uriașe, care explică și prezența mare la vot înregistrată duminică încă de la primele ore ale dimineții. Românii s-au mobilizat în număr mare pentru a salva drumul pro-european și pro-NATO al României, cifrele arătând că opțiunea, pe teritoriul României, pentru că date estimative despre votul din Diaspora nu există, este net favorabilă partidelor pro-europene.
UPDATE ORA 16: Partidele pro-europene par să aibă prima șansă pentru a forma un guvern după alegeri, însă partidele noi ar putea să aibă nevoie să aștepte voturile din Diaspora pentru a afla dacă trec pragul parlamentar.
Exit-poll-urile sunt realizate exclusiv pe teritoriul României, deci voturile din Diapora nu se regăsesc în estimările sociologilor.
Știrea inițială
Se anunță și surprize pentru ora 21, când vor fi anunțate rezultatele exit-poll-ului, existând trei partide noi care vor trece pragul electoral de 5%. Două dintre ele sunt afiliate curentului de extremă dreapta, iar unul este rupt din USR.
De altfel, cercetarea sociologică realizată de ARA pentru Antena 3 CNN în ziua votului arată că 90% dintre români nu sunt de acord ca România să părăsească NATO sau UE, iar 73% consideră că Rusia este un pericol pentru România. De asemenea, 91% dintre românii chestionați au spus că știu ce este extremismul. 89% au spus că vor vota la turul doi al alegerilor prezidențiale, iar 51% au dezvăluit că vor vota diferit.
Votul de la alegerile parlamentare este extrem de important în contextul în care, chiar dacă, ipotetic, un extremist pro-rus ar urma să câștige alegerile prezidențiale, Guvernul și Parlamentul rămân pro-UE și pro-NATO și pot să împiedice derapajele majore ale prezumtivului locatar de la Palatul Cotroceni.
Alte surprize sunt legate de partide lansate de candidați independenți la alegerile prezidențiale, care, deocamdată, nu reușesc să adune voturile care au mers duminica trecută la candidații respectivi.