Antena 3 CNN Politică Surse: Klaus Iohannis le-a spus liberalilor că va obţine o funcţie la nivelul UE. PSD şi PNL îşi împart posturile în UE în funcţie de ce obţine preşedintele

Surse: Klaus Iohannis le-a spus liberalilor că va obţine o funcţie la nivelul UE. PSD şi PNL îşi împart posturile în UE în funcţie de ce obţine preşedintele

PNL şi PSD vor să îşi împartă poziţiile la nivelul Uniunii Europene în funcţie de ce va obţine preşedintele Klaus Iohannis. 

de Andreea Dumitrache    |    19 Mai 2024   •   14:06

Surse politice spun, pentru Antena 3 CNN, că Iohannis le-ar fi transmis liberalilor că indiferent de rezultatul negocierilor pentru funcţia de secretar general al NATO, el va obţine o funcţie la nivelul Uniunii Europene. 

Surse convergente din PSD și PNL spun că președintele Klaus Iohannis le-ar fi transmis liberalilor că, indiferent de ce se va întâmpla cu funcția de secretar general al NATO, el ar urma să obțină o funcție la nivelul Uniunii Europene. 

I s-ar putea pregăti funcția de înalt reprezentant pentru apărare, o funcție nou creată, cu rang de vicepreședinte al Comisiei Europene. 

Mai mult, jurnaliștii de la Politico îl vehiculează pe președintele Klaus Iohannis ca posibil înlocuitor al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Toate aceste scenarii și variante sunt pe masă, însă totul depinde de rezultatul alegerilor europarlamentare din 9 iunie. 

Interesant este că și scenariile de la noi și funcțiile de la noi din România se negociază în funcție de ceea ce va primi președintele Klaus Iohannis.

Astfel, sunt două scenarii agreate de președintele Klaus Iohannis, conform unor surse, cu președinții Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Dacă la alegerile europarlamentare, alianța ar obține un scor mare, atunci ar mai putea să existe varianta ca alianța să aibă un candidat comun la prezidențiale, iar acest candidat comun să fie din partea PSD.

În condițiile în care PSD l-ar susține pe președintele Klaus Iohannis pentru această funcție la nivelul Uniunii Europene, PNL-ului i-ar reveni funcția de premier, dar și cea de șef al Senatului.

Şi există pe masă și scenariul numărul doi. 

Dacă președintele Klaus Iohannis nu ar obține o astfel de funcție și nu știm clar ce se va întâmpla cu scorul pe care alianța l-ar putea face la aceste alegeri, atunci am putea vedea că PSD are propriu candidat la alegerile prezidențiale, PNL la fel, dar în aceste condiții PSD va negocia postul de comisar economic și îl va cere pentru Mihai Tudose.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Armata lui Kim Jong Un a fost la un pas să îşi distrugă capitala
x close