Antena 3 CNN Politică Surse: Guvern fără USR, premier de la PSD - deciziile luate la Palatul Victoria. Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR

Surse: Guvern fără USR, premier de la PSD - deciziile luate la Palatul Victoria. Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR

Robert Kiss
3 minute de citit Publicat la 07:00 19 Dec 2024 Modificat la 08:40 19 Dec 2024
colaj ciolacu hunor bolojan
România ar putea avea un nou guvern la începutul săptămânii viitoare. Foto: Colaj Hepta

Liderii PSD, PNL, UDMR și cei ai minorităților naționale au decis, miercuri seara, să formeze un guvern fără USR, după ce partidul Elenei Lasoni a pus condiții pentru intrarea la guvernare. „Nu are nimeni timp să stea după ei”, au declarat surse participante la discuții, după ce în ultimele zile liderii USR și-au atacat partenerii cu care ar fi trebuit să construiască o majoritate guvernamentală, au lipsit de la ședințele liderilor, iar atunci când au venit au „bătut cu pumnul în masă”.

La discuția de miercuri seara, imediat după ce Elena Lasconi și liderii USR au venit la Palatul Victoria, au lăsat o hârtie cu 8 puncte imperative, și au plecat, liderii PSD, PNL și UDMR au discutat despre constituirea guvernului fără USR.

Anterior, cu o seară în urmă, cele trei partide și grupul minorităților naționale și-au asumat măsurile și principiile care vor sta la baza viitorului program de guvernare. La Palatul Victoria s-a discutat despre problema bugetului, despre învestirea rapidă a noului guvern și despre împărțirea ministerelor. Viitorul prim-ministru va fi de la PSD, surse politice spunând că aceasta ar putea fi tot Marcel Ciolacu. În ceea ce privește împărțirea portofoliilor, PSD vrea 9 ministere, cerință care i-a supărat pe cei din UDMR, care, într-un guvern fără USR ar vrea un minister în plus. Încă sunt în discuții șefia Camerei Deputaților, dorită de PSD și șefia Senatului, care va ajunge la PNL. 

De la Bruxelles, Klaus Iohannis a transmis că „bine ar fi să se miște repede” la negocieri pentru a putea convoca consulătrile. Acesta a precizat că îi va chema pe lideri la discuții doar atunci când coaliția va avea un nume de premier.

„Sunt negocieri în curs între partide, se pare că se lucrează pentru a forma o coaliție pro-europeană, dar cum consultările sunt o fază destul de formală, nu vreau să invit partidele doar să ne vedem. Vreau să invit partidele atunci când există o claritate în negocierile care se poartă, cel puțin în privința unei persoane care îmi este propusă pentru funcția de prim-ministru. Bine ar fi să se miște repede, dar asta depinde de cum se negociază între partide”, a declarat Iohannis.

Care ar putea fi calendarul învestirii Guvernului

România ar putea avea un nou guvern la începutul săptămânii viitoare, până de Crăciun.

Potrivit calendarului discutat în coaliție, vineri ar urma ca senatorii să depună jurământul, după ce președintele Klaus Iohannis a convocat Parlamentul începând cu ora 14:00. Sâmbătă vor termina și deputații, urmând ca duminică sau luni președintele Klaus Iohannis să convoace partidele la consultări pentru nominalizarea unui premier. Audierile miniștrilor și votul de învestitură ar putea avea loc cel târziu marți, pe un calendar accelerat.

Pentru a fi învestit guvernul, coaliția are nevoie de 234 de voturi. PSD - PNL- UDMR și Minoritățile au 246 de voturi, fără USR, adică cu 12 voturi mai mult decât cele necesare.

Cum se vor împărți ministerele

Liderii PSD, PNL, UDMR și cei ai minorităților au stabilit ca viitorul Guvern să aibă 16 ministere, față de 18 cât sunt în prezent. Vor dispărea ministerul Familiei și ministerul Energiei care vor trece la Muncă, respectiv la Economie. De asemenea, în noua coaliție s-a decis ca împărțirea ministerelor să se facă în funcție de importanța acestora. Astfel, vor fi trei categorii de ministere: ministere CSAT, ministere de dezvoltare și restul ministerelor.

Miercuri seara a existat o discuție despre cum vor fi împărțite cele 16 ministere între cele trei partide. Fără USR, au rămas trei ministere care vor ajunge la celelalte partide. PSD ar fi vrut ca două dintre ele să ajungă la social democrați și unul la PNL, însă UDMR nu a fost de acord să rămână doar cu două ministere și a cerut trei. Învestirea viitorului guvern depinde de voturile UDMR, astfel că, cel mai probabil, PSD va rămâne cu 8 ministere, PNL cu 5 și UDMR cu 3.

Elena Lasconi: Ne-am dori să fim la guvernare, dar ei nu ne vor

Miercuri seara, liderul USR, Elena Lasconi, a declarat că ar fi vrut la guvernare dar „ei nu ne vor”.

„Bineînţeles că ne-am dori să fim la guvernare, să punem umărul pentru că ştim că avem colegi foarte buni, foarte pricepuţi, într-un moment greu pentru România, dar ei nu ne vor şi am observat asta încă de la începutul negocierilor”, a declarat aceasta la B1.

Ea a precizat că de fiecare dată când a mers la negocieri a constatat că USR nu e dorită la Guvernare, că celelalte trei formaţiuni erau „aliniate”.

×
x close